SE ÎMPARTE CAȘCAVALUL – Primarii, aduși la discuții legate de banii pentru 2019

286

În această săptămână au avut loc la Palatul Administrativ consultări publice cu reprezentanții autorităților locale din Maramureș, respectiv primari, viceprimari sau angajați ai primăriilor, pentru a discuta transparent alocările financiare către comunitățile locale în anul 2019, conform Legii Bugetului de Stat.

Conducerea Consiliului Județean a anunțat că celor prezenți le-au fost explicate, alături de conducerea Administrației Finanțelor județului Maramureș, criteriile care au fost luate în calcul la alcătuirea bugetului pentru fiecare localitate.

“Nicio primărie nu are mai puțini bani decat anul trecut. Nivelul minim de alocare simplificat ar însemna că fiecare primărie are cel puțin bugetul de anul trecut plus necesarul pentru asistența socială. Nu se poate, la acest moment, determina cu exactitate necesarul financiar pentru asistența socială și de aceea vom monitoriza lunile care vin plățile exacte din fiecare primărie și acolo unde este necesar vom aloca sume suplimentare. Pe lângă bugetele de funcționare aprobate, primăriile au la dispoziție și programele de finanțare naționale pentru investiții și anume PNDL și Fondul de Investiții pentru autoritățile locale, pentru minim trei-patru proiecte pentru fiecare comunitate, dar și fonduri europene”, a explicat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean.

Trebuie spus că la momentul actual Consiliul Județean Maramureș mai are la dispoziție încă 24 de milioane de lei din cota de 7,5% pentru acoperirea eventualelor neajunsuri și “vom folosi acești bani exclusiv pentru cofinanțarea proiectelor locale, iar din august încolo vom încerca să mai atragem fonduri suplimentare și de la Guvernul Romaniei”.

Liderul administrației județene recunoaște că există și primari nemulțumiți: “Puțini la număr, primari care își exprimă neîncrederea în capacitatea de colectare a impozitului pe venit. Le reamintesc acestor primari că în ultimii doi a crescut semnificativ colectarea”.

“Dacă în 2018 am finalizat anul cu o execuție bugetară Venituri (358 de milioane de lei) și Cheltuieli (339 milioane de lei) din care rezultă un excedent de 19 milioane de lei, în anul 2019 vorbim despre un buget prognozat de 414 milioane de lei. O creștere de aproape 20%. Cei mai mulți bani îi propunem pentru secțiunea de dezvoltare și investiții. 168 de milioane de lei față de 61 de milioane anul trecut.

Ședința de aprobare a bugetului propriu este programată la finalul acestei luni. Vom încerca să alocăm sume consistente, prioritățile fiind Infrastructura rutieră – drumuri județene, Sănătate, Educație, Cultură și Sport”, a concluzionat Gabriel Zetea.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here