SCRIITORI ȘI LICEENI – Scriitorul Marian Ilea printre lucaciști (FOTO)

503

Daniela Sitar-Tăut (profesor la Colegiul “Vasile Lucaciu”) se află la cârma unui proiect cultural generos, “Scriitori și liceeni”, care aduce în Baia Mare creatori de literatură în dialog cu liceenii de la “Lucaciu” și “Eminescu”. Daniela este secondată de prof. Monica D. Cândea de la Colegiul “Eminescu”.  Echipa doamnei profesoare Daniela merită atenția noastră așa că vă prezentăm câteva reacții ale liceenilor, după întâlnirea din sala festivă!

Prof. dr. Alina Maria Dorle: O adevărată provocare pentru scriitorul Marian Ilea! Elevii de la Lucaciu i-au propus o călătorie subtilă în trecutul adolescentin de licean lucacist, rebel și sfidător: dueluri îndrăznețe cu profesorii de română, retrageri placide din fața unor „nesuferite” materii, iubiri discrete cu premianta clasei, toate acestea, într-o evocare nostalgică a ceea ce a fost, în trecut, Colegiul Lucaciu de astăzi. Cele mai relevante întrebări și răspunsuri au fost, desigur, cele legate de personalitatea scriitorului și a scriiturii sale: problema inspirației, efortul și programarea mentală a cărții, personajele feminine, teatrul devenit proză și invers sau, în sfârșit, relația, niciodată împăcată, a jurnalistului cu prozatorul, pentru că – în accepția dumnealui – romanul vrea să trăiască mult timp, pe când articolul din cotidian moare…într-o zi. Deși cele două se pot susține reciproc (faptul consemnat în cotidian poate deveni sursă de inspirație pentru literatură, după cum talentul scriitoricesc poate da o anume sclipire, uneori chiar transfiguratoare, banalului fapt de ziar), în viziunea lui Marian Ilea, literatura își are locul ei de vârf, tentația eternității primează!

# Biblioteca noastră este un loc magic

De altfel, Cosmina Maria JITARIU (interpreta lui Mitzitzi Ika) – clasa a VII-a adaugă: |ntotdeauna m-a fascinat faptul că o femeie adevărată poate să treacă peste orice… Interpretarea rolului meu mi-a dat posibilitatea de a dezvălui publicului acest lucru. Desigur, am ajuns în această ipostază datorită frumoaselor proiecte inițiate de Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” în ANUL C~R}II 2019. Biblioteca noastră este un loc magic, în care merg mereu pentru a mă delecta. în acest loc mă simt ca acasă. Atmosfera plăcută de acolo, blândețea și căldura doamnei bibliotecare, te fac să nu mai vrei să pleci de acolo… să rămâi și să descoperi cât mai multe cărți și scriitori admirabili… în acest loc minunat, am descoperit ieri un scriitor din Baia Mare. Acesta se numește Marian ILEA. Doamna bibliotecară, împreună cu mine și câțiva colegi, am pregătit o scenetă amuzantă, inspirată de ultima carte a autorului. Prin această prezentare, am urmăritsă evidențiem importanța cărții și a bibliotecilor din școli, care sunt esențiale pentru educația noastră.

#” Cărțile m-au ajutat foarte mult în viață”

Rareș AGEORGHIESEI – clasa a VII-a (interpretul domnului Both): Scena a fost una interesantă, deoarece opoziția de dinamică a caracterelor și finalul oarecum așteptat de audiența din zilele noastre, face din scenă una întâmpinată cu drag, însă modul unic de a transfera acțiunea de la doi necunoscuți la doi îndrăgostiți, ar putea capta atenția oricărei persoane care înțelege cât de cât acțiunea piesei. Când nu găseam o carte de care auzisem, mergeam la bibliotecă, dar când nu știam ce să citesc, luam una din cărțile mamei de la facultate despre marketing, ori mergeam cu părinții la librărie. Cărțile m-au ajutat foarte mult în viață, de aceea nu-mi pot imagina viața fără ele. în fiecare zi citesc o carte de lectură suplimentară și cred că acest tip de educație m-a ajutat enorm. Dar găsesc o problemă în faptul că nu toată lumea are aceleași șanse și cred că biblioteca ar trebui să meargă, prin diverse proiecte, la grădinițe, creșe și școli, pentru a familiariza copiii cu cărțile, chiar dacă o carte – două se vor rupe. Mai bine să fie apreciate și rupte decât nefolosite.

Estera Turcu, XI H: |ntâlnirea mea, ca licean, cu un scriitor, cu un om de cultură, cred că este cea mai buna întâlnire pe care o pot avea în spațiul liceului. Mă bucur pentru aceasta initiațivă, vă mulțumesc și vă încurajez sî continuați! Modestia și simplitatea domnului Marian Ilea îmi va rămâne în memorie și mă va provoca să-i deschid cărțile. întâlnirile acestea cred că trebuie să aibă ca rod elevi curioși să citească cum nu au făcut-o niciodată. Cred că un scriitor poate avea cea mai mare influență asupra noastră în privința lecturii, de aceea consider că este și o responsabilitate mare în algerea celui care vine în fața noastră. Ca urmare, sper să faceți în continuare cele mai bune alegeri.

Filofteia Covaciu, XI D: întâlnirea cu scriitorul Marian Ilea mi s-a părut o experiență interesantă, având în vedere faptul că am observat cum se vede viața prin ochii unui artist. Prozatorul și-a deschis sufletul în fața noastră și ne-a povestit despre perioada sa de adolescență, despre profesorii și iubirea lui din tinerețe. Am aflat cum se concepe o carte și în același timp că nu este o muncă ușoară, ci mai degrabă una de lungș durată ce necesită fie multă cercetare, fie mult sentiment pus pe tavă în fața oamenilor. A fost o experiență plăcută și mi-a stârnit dorința de a participa și la următorul eveniment organizat de doamna profesor Sitar-Tăut Daniela.

Roxana Mihalache XI D: Ceea ce s-a întâmplat azi la Colegiul National „V. Lucaciuˮ a fost un lucru emoționant, ceva ce nu am mai trăit pana acum. A sta de vorba cu un scriitor este cea mai frumoasa experiență. Mă bucur că liceul nostru este implicat într-un asemenea proiect și sper să mai am ocazia să particip la astfel de evenimente.

Mara Bugheșiu, XI H: Părerea mea despre activitatea organizată în data de 28.ianuarie.2019, este că nu am fost încântată de cele prezentate, chiar dacă a venit înuși Marian Ilea. Elevii din ziua de azi, noua generație, au nevoie de mai multă adrenalină pentru a începe sa le placă cărțile. Au nevoie de subiecte interesante si noi, care să le atragă atenția. Proiectul tip “teatru” nu mi-a plăcut, deoarece lumea este sătulă de aceleași povești de dragoste și problemele din relații. Eu sunt de părere că intr-o căsnicie amândoi sunt de vina, poate lipsea ceva, sau poate nu mai știau cum să se iubească, monotonia făcându-și aparența. Așteptam ceva nou, nu același subiect prezent aproape în toate cărțile.

Maria Vlad, XI H: întâlnirea de ieri cu scriitorul Marian Ilea mi s-a părut destul de interesantă. La prima vedere mi-am imaginat ca este acel tip de scriitor care scrie noaptea, la lumina lumânării, cu un pahar de vin lângă el. Am fost atenta la tot ce s-a povestit, iar piesa de teatru mi s-a părut geniala, chiar dacă replicile mi s-au părut câteodată că nu prea au sens. Am fost mândră când am citit de pe prezentare că este sau s-a născut în Ieud, deoarece nu este la mare distanță de Săliștea de Sus, unde locuiesc eu. îmi pare bine că sunt apreciați în ziua de azi acești scriitori, astfel.

B.A., XI H: |ntâlnirea de ieri cu scriitorul Marian Ilea a fost o experiență prin care lucruri despre dânsul . Nu am prea auzit multe pentru că a fost gălăgie. Mi-a plăcut mult reprezentarea de pe scenă în care a fost prezentată o parte dintr-o opera de-a sa, de aceea cred că am să citesc câteva cărți pe care le-a scris.

C.M., XI H: întâlnirea de ieri cu scriitorul Marian Ilea a fost una destul de interesantă pentru că am putut afla câteva lucruri noi despre el.Deși a fost o gălăgie cam mare și eu am stat în ultimele rânduri, scena din tren propusă de cei trei copii mi-a plăcut.Domnul Marian Ilea cred ca a fost si el fascinat pentru că se putea vedea în ochii lui bucuria. Cu siguranță, el este un om deștept de la care putem învața multe lucruri folositoare.

Vlad Tarisnias XI D: De la oamenii simpli învățăm mai mult decât dacă ați fi invitat vreo personalitate “la costum”. Mi-a plăcut faptul că s-a apropiat de noi prin faptul că a împărtășit multe experiențe din viața lui, nu doar din cărți. întâlnirea de ieri cu scriitorul Marian Ilea a fost o oportunitate de a afla câte ceva despre arta literaturii. Deși, sinceră să fiu nu am putut să fiu atentă din cauza gălăgiei și fiindcă eram în ultimele locuri. Sunt convinsă că domnul era deștept și cult, deoarece se putea citi în el. Nu aș putea spune că am reținut ceva, deoarece nici nu am rămas până la final, dar un lucru este cert, îl respect și îl apreciez pentru că a ajuns unde și-a propus.

Andreea Hossu, XI D: A fost o plăcere deosebită să îl ascultăm pe domnul Marian Ilea. Ceea ce mi-a plăcut mult este faptul că acesta este sigur pe ceea ce scrie, spunând că știe încă de la început câte pagini va avea cartea, cu aproximație, și cun se va încheia.

Dacian Tînc, XI H: Nu mă pot pronunța spunând că mi-a plăcut sau nu întâlnirea cu Marian Ilea. Consider că locul meu nu era acolo din moment ce am alte înclinații paralele cu literatura. Mi-a plăcut însă momentul celor mici care au jucat un fragment dintr-o operă de-a lui Marian Ilea.

Pop Alexia, XI H: Activitatea de ieri mi s-a părut una interesantă. Scriitorul a dat dovadă de inteligență, seriozitate și calm prin felul său de a vorbi. A răspuns cu interes întrebărilor puse de elevi, ba chiar ne-a povestit un episod romantic din viața lui de licean. Sceneta copiilor a fost bine jucată de către aceștia, dar personal cred că nu era potrivită vârstei lor (în legătură cu anumite exprimări). în mare parte, am fost mulțumită și încântată.

Gaje Marina, XI D: Ceea ce mi-a plăcut mie foarte mult, a fost faptul că dorește să ne deschidă noi orizonturi asupra lecturii și să ne facă să citim cât mai mult. De asemenea mi-a plăcut cum ne povestea despre viața lui din liceu și încerca să ne facă să prețuim cât mai mult această perioadă a vieții.

Carina Dîrle, XI H: |ntâlnirea de ieri cu domnul Marian Ilea a fost una încântătoare, unde am aflat lucruri noi despre acesta. Am aflat că acesta a terminat liceul la „Colegiul Național Vasile Lucaciu” și că era un elev mai obraznic. Dar cum am stat în spatele sălii, nu am prea auzit ce a vorbit din cauza gălăgiei. Dar filmulețul de șapte minute văzut înainte a fost unul plin de informații care ne-au captat atenția unora. Sper că voi mai avea ocazia să mă mai întâlnesc cu domnul Marian și să aflu mai multe lucruri despre acesta.

Paula Oșan, XIH: |ntâlnirea cu Marian Ilea mi s-a părut una foarte bizară. Deși scriitorul a încercat să se apropie de public povestindu-i acestuia întâmplările lui din liceu, tonul vocii sale era unul rece, distant. Din punctul meu de vedere un scriitor ar trebui să se apropie de cititorii săi nu doar prin scrierile sale, ci și prin personalitatea sa. Ceea ce totuși m-a uimit la acesta persoană a fost modestia cu care s-a prezentat în faţa noastră, îmbrăcămintea lui care în momentul în care o vedeai nu îţi spunea ,,Eu sunt scriitorul Marian Ilea, o comoară a Maramureșului”, ci spunea, din perspectiva mea, ,,Eu sunt Ilea, un simplu muritor ca voiˮ.

# Recidivistele de la Eminescu

Andreea Ungur, XII-A, C.N.M.E.: Am avut prilejul să-l întâlnesc pentru a doua oară în viață pe scriitorul și criticul Marian Ilea, în cadrul orei deschise de la C.N. Vasile Lucaciu, eu fiind elevă a C. N. „Mihai Eminescuˮ. Am ascultat atentă descrierile pe care le făcea scriitorul, captând în memoria sa parcă, momente din ciclul liceal. A fost o onoare pentru mine să-i întâlnesc poveștile de liceu și țin minte cum ne povestea nota 2 luată la teză la limba română și faptul că încă o păstrează acasă. Deși studia matematica și informatica, a avut o atracție față de limba română și bucuros ne spune că la un moment dat, în anii de liceu, în cadrul orei de limba română predată de D-nul prof. Botiș începuse să citească cărți deoarece era plictisit la ora dânsului. Iubea să citească critică literară și să-i deranjeze ora profesoarei, pregătindu-se cu o zi înainte cu argumente bine venite la lecția respectivă. în carieră sa nu a întâlnit nici un moment de tensiune maximă care să îl forțeze să renunțe la a scrie romane precum Amintiri din casa scării sau Desiștea. Pot spune ca logo-ul său m-a motivat să-mi respect mai mult țara. „M-am născut român, scriu româneșteˮ. Azi, pot spune că nu regret nici una din cele 2 întâlniri avute cu dânsul și sunt fericită că am putut să-l cunosc personal.

Crișan Cătălina, 12 A, CNME: Cu ocazia instituirii anului 2019, drept „Anul Cărții”, am asistat alături de alți elevi, în cadrul Colegiului Național „Vasile Lucaciu” la un dialog direct cu scriitorul Marian Ilea, care a încercat să ne expună căteva dintre experiețele trăite de-a lungul carierei sale. încă din băncile liceului, Marian Ilea și-a manifestat interesul pentru creația literară, a citit critică și a fost mereu atras de onoarea națională. Acestă activitate are ca scop îndrumarea tinerilor spre lumea cărții și în același timp spre promovarea lecturii în școli.

Daniela Sitar Tăut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here