ȘCOLILE DIN MARAMUREȘ – Mai puține furturi, dar mai multă violență

285

Deși se fac numeroase demersuri pentru a stopa violența în școli, încă există probleme din această cauză. Pe rețelele de socializare apar filmări făcute chiar de către elevii școlilor din județ care arată clar că agresiunea fizică și verbală este ceva normal în rândul elevilor.

Absenteismul, consumul de tutun sau, și mai grav, de droguri, sunt alte probleme existente în școlile din Maramureș. Numai în trimestrul întâi al acestui an au fost sancționați de către jandarmii maramureșeni 18 elevi care absentau de la cursuri.

“Există violență în școală. O știe toată lumea, directorii încearcă să rezolve problema fără să  se afle, cei de sus nu vor probleme și uite așa școala merge înainte. Asta e realitatea și eu, ca profesor, o văd, o știu, dar nimeni nu spune nimic. Se teme lumea să vorbească, că nu dă bine. Toate astea în condițiile în care școlile se închid, deci automat număr de posturi mai mic“, spune Amalia, cadru didactic la o școală din județ.

Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș recunoaște că polițiștii încearcă pe cât posibil să fie prezenți în preajma unităților de învățământ, dar și în interiorul acestora, sperând că în acest fel se va descuraja comiterea de infracțiuni.

“Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care una la Legea 61/1991, activități de tulburare a ordinii și liniștii publice, nouă la circulația pe drumurile publice, cinci la alte acte normative. Au fost sesizate șase infracțiuni, din care cinci au fost comise în incinta unităților de învățământ, iar una în zona adiacentă acestora. Patru au fost comise în mediul urban, două în rural. Au fost constatate patru loviri sau alte violențe, o faptă de furt și o faptă de port/folosire fără drept de obiecte periculoase”, susține IPJ Maramureș.

Paza unităților de învățământ rămâne încă o problemă nerezolvată în multe școli din județ, la fel și obținerea autorizației de securitate la incendiu, autorizație care interesează directorii de școli doar la nivel declarativ. ISU Maramureș a recunoscut că situația eliberării acelor autorizații de securitate de la incendiu nu s-a schimbat față de anul trecut școlar.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here