ȘCOLI ÎNCHISE – Părinții ar putea primi zile libere plătite pentru a sta cu copiii

197

Parlamentarii vor ca părinții să beneficieze de zile libere în eventualitatea închiderii școlii din cauza condițiilor meteo, pentru a putea sta acasă cu copilul/copiii. Este vorba despre proiectul de lege privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

Potrivit proiectului de lege, dacă școala se închide temporar din cauza condițiilor meteo nefavorabile, atunci legal unul dintre părinți va putea sta acasă cu copilul, dacă acesta are varsta de pană la 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități.

“În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă parintelui care este și tutorele legal al copilului. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de ambii părinți, respectiv de tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată. Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare”, se arată în expunerea de motive la acest proiect de lege.

Inițiativa legislativă precizează că în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile acestei legi.

Guvernul a transmis și el un punct de vedere vizavi de acest proiect de lege. Printre altele, acolo se precizează că potrivit Legii 91/2014 pot fi acordate una sau două zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului/copiilor, după caz, părinților sau reprezentanților legali ai copilului cu varsta între 0-18 ani, însă fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Deocamdată vorbim de un proiect de lege care are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. În Maramureș am avut situații în care s-a luat decizia închiderii temporare a unităților de învățămant din cauza ninsorilor abundente în zone precum Cavnic sau Borșa.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here