SCHIMBĂRI – Șoferii maramureșeni preferă să-și piardă carnetul de conducere decât să ia o amendă

596

Dacă anii trecuți principala teamă a șoferilor prinși de Poliția Rutieră cu abateri de la lege era aceea de a nu își pierde carnetul de conducere, acum teama cea mai mare a șoferilor este cea privind cuantumul amenzii primite. O recunosc polițiștii rutieri, care spun că, atât șoferii, cât și ceilalți participanți la trafic, se tem de amenzi, asta deși valoarea punctului –amendă a fost plafonată la 145 lei.

“De exemplu, pentru un conducător auto care este prins circuland cu viteza de 91 km/h în localitate, sancțiunea este de 1305 lei, destul de mare raportată la actualul salariu minim pe economie. Dacă în anii trecuți sancțiunea principală, amenda, nu era o problemă pentru conducătorii auto, aceștia fiind mai interesați de a nu li se aplica sancțiunile complementare, azi s-a schimbat optica, după cum am remarcat în ultima vreme. Mai exact, conducătorii auto ar dori să nu li se aplice amenda, fiind dispuși să suporte sancțiunile complementare, fie că vorbim de reținerea permisului de conducere, puncte de penalizare ș.a.m.d. Teama lor este acum legată de valoarea amenzilor, care sunt mari”, a arătat, pentru “Axanews.ro”, subcomisar de poliție, Gheorghe Goth de la Serviciul Rutier Maramureș.

Și totuși există șoferi care contestă aceste amenzi, în primul rând fiind contestate sancțiunile aplicate la nerespectarea regimului legal de viteză, apoi la depășiri, neacordarea de trecere pietonilor etc.

“Ultima statistică arată că undeva la 15% din totalul șoferilor sancționați ajung să conteste aceste amenzi, să depună acele plângeri împotriva proceselor verbale de contravenție. Din acest total de 15%, instanțele de judecată au dat dreptate poliției aproape în 100% din cazuri, iar șoferii au câștigat în instanță într-un procent foarte mic”, a concluzionat Goth.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here