SCHIMBĂRI LEGISLATIVE – Achiziţii publice mai simple pentru primăriile din Maramureș

569

Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaş, s-a întâlnit cu reprezentanții instituțiilor subordonate Consiliului Județean Maramureș și cu reprezentanți ai unităților administrativ – teritoriale pentru a discuta despre dificultățile întâmpinate în aplicarea noii legislații a achizițiilor publice.

În Sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ s-au reunit primari, experți în achiziții, consilieri și alți reprezentanți implicați în gestionarea fondurilor, contractelor și achizițiilor publice. ”Au avut loc o serie de discuții la București, într-un cadru mai restrâns, cu reprezentanți ai autorităților locale, pentru a îmbunătăți condițiile de care ne lovim de fiecare dată când intervine procedura de achiziție. Îmi doresc să avem o întâlnire interactivă și să propunem unele îmbunătățiri care pot fi introduse în contextul legislativ. Dorim simplificarea procedurilor și scurtarea termenelor prevăzute de legea actuală, pentru a finaliza mai rapid achizițiile pentru proiectele locale. Îi mulțumesc președintelui ANAP, Bogdan Pușcaș, pentru transparență și onestitate și îl felicit public pentru propunerile de modificare a legii achizițiilor publice, pe care Guvernul României sper că le va adopta cel târziu în luna martie”, a punctat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Subiectele dezbătute au vizat procedurile de achiziții publice derulate la nivelul instituțiilor subordonate Consiliului Județean Maramureș, dar și cele derulate de unitățile administrativ – teritoriale pentru proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publcie. De asemenea, președintele ANAP a făcut o scurtă prezentare a modificărilor care vor fi propuse legiferării.

„Sunt probleme în achizițiile publice identificate în activitatea curentă și acesta este motivul pentru care am hotărât să începem, în Maramureș, o serie de consultări publice. O dată cu aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 107/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizițiilor publice suntem într-un proces de modificare a HG. Nr. 394 și 395 din 2016, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/ acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.

Este foarte important de menționat faptul că, proiectul de hotărâre a fost consultat alături de membrii asociațiilor municipiilor, orașelor și comunelor. Am primit două puncte de vedere și de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, pe care urmează să le integrăm în textul legii”, a precizat Bogdan Pușcaș, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here