SCHIMBARE COD RUTIER – Se schimbă regulile pentru redobândirea permiselor suspendate

8692

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care va duce la schimbarea Codului Rutier, vizată fiind problema redobandirii permiselor suspendate. Conform actului normativ, cei care vor să redobândească mai repede permisul auto, după ce le-a fost suspendat dreptul de a conduce, va fi un termen-limită de depunere a cererilor, respectiv până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare.

În momentul de față cei cărora le-a fost suspendat permisul și vor să reintre în posesia lui mai devreme, trebuie să îndeplinească două condiții și anume să aibă permis auto de peste un an de zile, respectiv să fie declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Codul Rutier actual stabilește, în funcție de contravenția săvârșită, că dreptul de a conduce al unui șofer poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile.

Așadar, proiectul de act normativ vizează eliminarea condițiilor privind reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce din cuprinsul Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, reglementarea datei până la care se poate depune cererea de reducere a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, stabilirea unui termen de 5 zile pentru soluționarea cererii de reducere, calculat de la data înregistrării acestuia, clarificarea competenței de soluționare a cererii de reducere a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Același proiect de lege mai vizează completarea înțelesului expresiei “ șeful serviciului poliției rutiere” cu structurile Brigada Autostrăzi și Serviciul Independent Rutier pentru Misiuni Speciale, eliminarea reglementărilor contradictorii în ceea ce privește aplicarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, utilizarea unei unități terminologice privind serviciul poliției rutiere, eliminarea dispozițiilor contradictorii referitoare la termenul de înaintare a permiselor de conducere reținute, respectiv punerea în concordanță a reglementărilor în ceea ce privește modelul de proces-verbal de constatare a contravenției.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here