SCHIMBARE COD RUTIER – Reguli clare pentru cei care conduc trotinete electrice

297

Pe străzile din Baia Mare, dar nu numai, au început să apară trotinetele electrice, o alternativă foarte bună la traficul infernal din municipiu. Dacă până acum nu exista o reglementare prin lege a acestui tip de vehicul, situația s-a schimbat de la începutul acestei luni. Este vorba despre un proiect de lege depus recent la Senat care vizează schimbarea Codului Rutier.

Proiectul de lege vine din start cu o definiție a trotinetei electrice, descrisă ca fiind „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”. Potrivit prevederilor actuale, trotinetele electrice care depășesc, din fabricație, 25 km/h intră în categoria mopedelor, în acest caz fiind nevie de un carnet de conducere categoria AM.

Dacă proiectul de lege va fi promulgat de președintele țării și va apare în Monitorul Oficial, atunci pentru utilizarea trotinetelor electrice nu va fi nevoie de carnet de conducere.

Conform proiectului de lege, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Pentru a putea conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, reglementare care este valabilă și în cazul bicicletelor.

Propunerea legislativă mai prevede că trotinetele electrice vor trebui echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente, fiind interzisă pe timp de noapte circulația acestora fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Ca și în cazul celor care conduc biciclete, și în cazul trotinetelor electrice casca de protecție este obligatorie pentru cei care le conduc dacă aceștia au sub 18 ani.

Mai merită punctat faptul că trotinetele electrice nu vor trebui înmatriculate pentru a se putea circula cu ele pe drumurile publice. Cei care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între șase și opt puncte de amendă. Un punct de amendă este la acest moment 208 lei, de aici rezultă că amenzile ar putea ajunge chiar și la 1.664 de lei.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here