SCANDALOS – Turişti români, trataţi abuziv de autorităţile ucrainene, la frontiera cu Maramureşul

1900

Se pare că miliţia ucraineană şi poliţia de frontieră (tot ucraineni) de la punctul de trecere Sighet – Solotvino se ţin de prostii!

Opresc turiştii români, pe care-i supun unor controale aberante, în scop de primire de mită. Care mită, în limite decente (chiar ruşinoase) e o practică generalizată (sau a fost) la trecerea de frontieră (Solotvino).

Acel leu românesc pus în paşaport la trecerea în Ucraina a iritat, la un moment dat, până şi pe Guvernatorul Muskal de la Ujgorod. A avut loc o descindere a trupelor anticorupţie ucrainene, sub coordonarea guvernatorului şi au fost schimbaţi mulţi dintre vameşii de la Solotvino! Se pare că memoria acestei instituţii vamale e scurtă. Dacă mai nou cer şi miliţienii ucraineni mită e semn rău.

Consulatele din Solotvino şi Cernăuţi, plus Ambasada României la Kiev, sesizate de cetăţenii români care se duc la schi în Bukovel sunt o soluţie de lungă durată. Cu siguranţă, dacă reprezentanţii CJ Maramureş şi prefectul Vasile Moldovan ar avea o discuţie cu guvernatorul de la Ujgorod (prieten apropiat al Maramureşului), situaţia s-ar stopa cu mare viteză. Turismul ar reintra în normal, iar echipa de conducere a turismului din Bukovel ar avea de lucru cu turiştii români (în sensul bun al cuvântului).

P.S. Mita aia de un leu pusă-n paşapoarte era numită la Vama din Solotvino “Tradiţia”. Sigur că aşa era, pentru că de mită nu se putea vorbi la aşa o sumă!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here