SCANDAL – Terenurile agricole nu mai pot fi vândute străinilor

623

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a dezbătut proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole şi a modificat textul adoptat, în luna martie, de Senat. Noile reguli fac aproape imposibilă cumpărarea terenurilor agricole de către cetăţenii străini.

Noua lege a vânzării terenurilor agricole, în forma în care a fost adoptată de Senat, a stârnit revolta fermierilor români. În textul votat de senatori, arendaşii, fermieri persoane fizice sau juridice, pot cumpăra terenurile pe care le au în arendă doar cu îndeplinirea unor condiţii stricte, printre care e şi domiciliul stabil în localitatea pe raza căreia se află terenul. Prioritate la cumpărare au preemptorii stabiliţi de lege. Camera Deputaţilor a spus „NU” vânzării terenurilor agricole persoanelor care nu au cetăţenie română.

În momentul de faţă, în România, există 13,3 milioane de hectare suprafaţa agricolă utilizată din care 8,3 milioane hectare teren arabil, ceea ce o califică pe locul cinci ca suprafaţă agricolă din UE. Din suprafaţa agricolă totală a României, peste 40%, respectiv 5,3 milioane hectare din totalul de 13,3 milioane hectare, este deţinut de investitorii străini, potrivit raportului comandat de Comisia pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene la Institutul Olandez de cercetare Transnational In-stitute (TNI).

Statul cumpără terenurile vizate de cetăţenii altor ţări

După cum spun specialiştii în domeniu, dacă România nu se trezeşte în câţiva ani nu vom mai avea nicio palmă de pământ românesc agricol şi vom fi obligaţi să importăm până şi grânele produse în România. Acum, potrivit legislaţiei în vigoare, ne cumpără bucată cu bucată, unii nici nu vor mai avea nevoie de autonomie teritorială.

Printre cele 25 de puncte pe care le are iniţiativa legislativă se regăsesc următoarele articole: În baza dreptului de preempţiune, statul se obligă să cumpere orice teren pe care intenţionează să îl cumpere persoanele cu altă cetăţenie decât cea română, ori societăţile comerciale cu capital străin; cetăţenii români nu au dreptul de a cumpăra pentru terţe persoane de altă cetăţenie decât cea română. Terenurile agricole aflate în extravilan nu pot fi cumpărate în scopul următoarelor situaţii: dezvoltarea unor ansambluri rezidenţiale, specula imobiliară, obţinerea subvenţiilor şi utilizarea lor contrar destinaţiei pentru care au fost acordate.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here