SCANDAL MONSTRU LA REPEDEA – Nemulţumiri din cauza delegării serviciilor de apă şi canal către Vital

7150
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Locuitorii comunei Repedea se declară extrem de nemulţumiţi de decizia consilierilor locali de a delega serviciile de apă şi de canal către societatea Vital. Oamenii reclamă lipsa de transparenţă din partea Primăriei şi Consiliului Local Repedea, iar unul dintre consilierii locali chiar a contestat, spune el, proiectul de hotărâre privitor la delegarea acestor servicii la Prefectura Maramureş, care trebuie să dea un aviz de legalitate.

Şedinţa de Consiliu Local în care s-a votat delegarea serviciilor către Vital a avut loc în 9 octombrie. În momentul de faţă Repedea este împărţită în două. Pe de o parte sunt cei care susţin că, dacă nu se face această delegare, atunci Repedea va pierde opt milioane de euro, iar pe de altă parte sunt cei care nu vor Vital-ul în comună din cauza preţurilor practicate, considerate de repedeni cam mari pentru zona rurală.

“Legat de problema delegării serviciilor de apă şi canal către Vital, delegarea se face de către Consiliul Local în mod netransparent şi mulţi suntem nedumeriţi ce va urma după aceasta, ştiind de cazuri de delegare din alte localităţi unde cetăţenii au ieşit în pierdere. Indiferent dacă măsura este bună sau nu, lucrările şedinţei s-au desfăşurat cu încălcarea tuturor normelor legale prevăzute de legea 215/2001. Lipsa de transparenţă, lipsa de comunicare şi dezbatere publică, neconvocarea oficială, sub semnătură, a consilierilor şi alte abateri! La Repedea, însă, astfel de încălcări sunt un obicei păgubos pentru comunitate, pentru locuitori! Halal decizie, halal reprezentare, locală sau judeţeană! Paguba cetăţenilor! Poate se vor trezi odată să spună <Stop Joc!>. Ar fi un Referendum interesant, fie el şi local!”, spune Ioan Ţudic.

Repedenii spun că trebuia ca acest proiect să le fie explicat prin anunţul de intenţie, prin comunicarea proiectului de hotărâre cu cel puţin 30 de zile, cu dezbateri publice sau cu adunări populare eventual.

Argumente pro şi contra

Consilierul judeţean Ion Beuca, prezent la şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută, a subliniat că preţul serviciilor va putea fi negociat, iar Consiliul Local va putea să subvenţioneze o parte din servicii.

“Nu este nimic de speriat. Sigur că cetăţenii vor plăti contravaloarea serviciilor la nişte preţuri acceptabile, oricum se plătesc chiar dacă serviciul de întreţinere ar fi local. Problema în şedinţă se punea dacă există alternative şi dacă ne putem permite să dăm cu piciorul în opt milioane de euro! Ne-am lămurit rapid că nu avem alte soluţii, iar consilierii locali nu au riscat să piardă opt milioane de euro. În Poienile de sub Munte hotărârea a fost votată în unanimitate, Ruscova a terminat lucrările cu alte fonduri. Este bine ca Repedea să rămână fără canalizare? Nu este obligatorie canalizarea. Nu ne obligă nimeni. Mâine consilierii revocă din nou hotărârea şi … opt milioane de euro nu ştiu unde se duc. În acest timp Poienile de sub Munte continuă lucrarea, dar o să vină vremea când o să ne oblige să avem fose septice ecologice dacă nu suntem racordaţi la sistemul centralizat. Este şi asta o soluţie. Dar oare cât costă o fosă ecologică? Cât va costa vidanjarea? Oamenii din Repedea sunt oameni harnici, îşi fac case mari şi vor condiţii, asta este clar”, a spus Beuca.

Consilierul local Persida Tivadar Kucsicsa adaugă: “Oare de ce acest proiect, atât de important, a fost amânat de atâtea ori şi de ce nu a fost supus spre aprobare într-o şedinţă ordinară sau extraordinară? În şedinţele amânate, consilierii au propus să vină un reprezentant Vital să ne explice, concret, de ce vor să le dăm apa în gestiune. M-am interesat de acest Vital şi când am văzut ce preţuri au mi-am dat seama că Vital nu este pentru zona rurală. Deoarece aici nu sunt locuri de muncă, ci majoritatea sunt pensionari şi asistaţi sociali, iar apa la Vital în Sighet se plăteşte 50 lei pe persoană sau 8,5 lei metru cub. Deci, vreau canalizare, dar nu pe un preţ aşa mare şi, mai ales, că vor să ne gestioneze apa, care deja este potabilă şi ne-a costat foarte mult. Cu ce a contribuit Vital la aducţiunea de apă? Spun că se poate şi altfel, spre exemplu la Ruscova este canalizare şi fără Vital”.

Marian Fertadi completează: “Finanţatorul ştie că nu o să avem concurenţă la oferirea serviciilor? Finanţatorul este de acord cu monopolul? Ştiu că trebuie să avem apă/canal, ştiu că este greu să găsim finanţare, dar orice firmă care vine să-ţi prezinte doar avantajele trebuie să ne pună pe gânduri”.

Mihai Bejera: “Stimaţi Repedeni, în Sighet apa se plăteşte ca în Anglia. Eu în Anglia plătesc 250 de lire pe an, în Sighetu Marmaţiei 100 de lei pe lună, deci 1200 de lei pe an. Calculaţi cum sunt salariile din Anglia şi din România. În Repedea va ajunge la fel. E diferenţă mare de la 60 -100 de lei pe an la 100 de lei pe lună. Oamenii săraci cum vor plăti ? Avem mulţi oameni cu ajutoare sociale, ei cum vor plăti? Noi nu avem industrie ca să ne putem permite Vitalul! Cele opt milioane de euro sunt praf în ochi, un joc politic!:”.

Vasile Popovici concluzionează: “1000 l = 1 mc. Repedea are circa 3000 de persoane care au domiciliul stabil în comună. 3000 x 120 l de persoană = 360 mc pe zi x 30 zile pe lună x 12 luni = cca 130 mii mc apă consumată doar de oameni în Repedea pe an x 8.5 lei mc (practicat de Vital în Sighet) = 1.100.000 lei pe an. Bani care vor pleca din sat anual doar pentru a plăti apa către Vital. De exemplu, acum din taxe pentru proprietate – terenuri case, maşini – primăria colectează cca 600.000 lei. Conform Institutului Naţional de Statistică un român consumă 120 litri de apă pe zi. Alte taxe ar putea fi reprezentate de plata canalizării. Se ştie că epurarea apelor uzate implică costuri mult mai mari decât operarea sistemului de aducţiune de apă”.

Primarul Miculaiciuc: “Sunte 5-6 persoane care dezinformează”

Primarul Ioan Miculaiciuc a declarat, pentru Axanews.ro, că Repedea nu îşi poate permite luxul de a rămâne fără canalizare.

“Sunt cinci –şase persoane care dezinformează şi manipulează oamenii. Eu nu pot să îmi permit să rămân fără canalizare. Au fost şase voturi pentru dintr-un total de nouă. Nu cred că prefectul poate spune că nu a fost în regulă. Nu s-a vândut apa, cum tot spun unii, că preţuri, că nu ştiu ce.. Se va intra la acel moment tot în Consiliu Local, dar mai e cale lungă până atunci”, a completat Miculaiciuc.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here