SCANDAL ÎN RODNEI – Pădure făcută rumeguş, tăieri ilegale şi multe probleme legislative

691

Parcul Naţional Munţii Rodnei este în centrul unui nou scandal din cauza unor tăieri ilegale depistate de cei de la Agent Green şi prezentate de cei de la Inspectorul PRO. Potrivit stirileprotv.ro, reprezentanţii ″Agent Green″⁣ au filmat un utilaj care mărunţea copaci sănătoşi, în loc de scoarţă şi de crengi, aşa cum prevede legea. Toate acestea au făcut ca ministrul Apelor şi Pădurilor să trimită de urgenţă Corpul de Control.

Agent Green susţine că toate aceste tăieri ilegale surprinse de camerele de luat vederi se întâmplă în Valea Lala, în totl 92 de arbori fiind tăiaţi aici ilegal, după cum confirmă şi comisarii Gărzii Forestiere Cluj. Tocătorul forestier are rolul de a curăţa pădurea după o exploatare forestieră, resturi care rămân în urma unei exploatări forestiere. De ce rumeguş? Pentru că, potrivit prevederile legale, un camion plin cu rumeguş nu trebuie declarat în platforma SUMAL dacă pleacă dintr-un depozit de cherestea, ci numai dacă provine din mijlocul pădurii.

Reprezentanţii Parcului Naţional Munţii Rodnei au ţinut să arate că problemele cele mai multe legate de tăierile ilegale sunt înregistrate pe partea din parc care aparţine de Bistriţa Năsăud, în Maramureş tăierile ilegale cunoscând o scădere semnificativă faţă de anii trecuţi.

“În primul rând, treburile stau mai nuanţat în realitate decât în felul în care au fost prezentate la ştiri. În parcurile naţionale cam 60% din păduri sunt situate în zona tampon – zonă de conservare durabilă- şi ca atare acolo se fac lucrări, adică se taie pădure, cu toate actele în regulă. Legea permite acest lucru, chiar dacă asta este tăiere ilegală în opinia unora. Dar, DA, pe lângă ce se taie legal, se mai taie şi ilegal.

Valea Lala aparţine administrativ de Bistriţa şi se află lângă localitatea Carlibaba, care aparţine de judeţul Suceava. Chestiunea cu tocătorul este adevărată”, spune Ioan Muntean, ranger al Parcului Naţional Munţii Rodnei.

FOTO stirileprotv.ro

Trebuie spus că Valea Lala a fost locul unde au avut loc mai multe ilegalităţi: “Imediat după topirea zăpezii s-au produs vreo cinci-şase delicte în zona aceea, care s-au rezolvat. Şi chestiunea aceea cu jandarmii agresaţi şi focuri de armă tot acolo s-a produs”.

“Tăierile de lemn ilegale s-au diminuat foarte mult în Maramureş. Treaba pe versantul nordic e rezolvată în Parcul Rodna în ceea ce priveşte tăierile de pădure. Probleme mai sunt în zona Bistriţa, pentru că acolo sunt zonele tampon, unde legea dă voie taierilor. Iar unde sunt tăieri… este greu să respecţi regulile într-un mod strict”, a adăugat Muntean.

Dovada faptului că tăierile ilegale din Maramureş s-au diminuat foarte mult este şi numărul mic de taieri ilegale depistate în primele 10 luni ale anului. Ioan Muntean a arătat că în acest an a fost depistată o singură tăiere ilegală de arbori în zona Izvorul Izei, ilegalitate semnalată mai departe celor de la Garda Forestieră Cluj şi care aşteaptă rezolvare.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here