SATULUNG – Absolvenți de facultate din comunitatea romă!

66

Zilele acestea, o echipa din partea Programului Operational Regional verifica la Satulung conditiile prielnice pentru lansarea unei finantari de extindere si modernizare a scolilor. Valoarea este de 16,5 milioane de lei. La scoala din Pribilesti se va face reabilitare si dotare, la cea mare, de centru, din Satulung, se va face o sala de sport, de gimnastica, iar la scoala din Finteusul Mic se vor face inca cinci sali de clasa si o sala de sport.

Cum asa? Ne explica Bujorel Muresan, primarul comunei Satulung, care insa ne si surprinde cu realitati interesante. Da, este vorba despre romi, dar aici se face scoala! “Da, este nevoie de inca cinci clase pentru scoala din Finteus, sunt 347 copii romi care invata acolo! Practic, au egalat si au depasit putin numarul de copii de la scoala mare din Satulung, care aduna acolo copii din centrul de comuna si toate celelalte sate apartinatoare! Numai ca trebuie sa ne intelegem. Aici se face scoala. Nu ma intereseaza ce si cum e in alta parte, dar stiu. Aici avem zeci de absolventi de scoala generala, de aici au iesit absolventi de liceu, cu sau fara bacalaureat. Avem si câtiva absolventi de facultate romi sau studenti, de care sunt foarte mândru! Alex Jurcut este educator la scoala lor si student. Boldijar Eugen este profesor din Hideaga si student. Mai avem un Negrea absolvent de limba romali la Bucuresti si un Radu Lacatus, profesor si absolvent de facultate de asistenta sociala, toti fosti elevi aici, la scoala din Finteusul Mic sau Hideaga”, spune edilul.

E adevarat, exista comunitati rome unde scoala se face doar asa.. sa fie. Și nu e vina cadrelor didactice! Ne sta in minte exemplul Ponorâta de la Coroieni, unde copiii pleaca saptamânal cu carutele cu parintii, prin judet si nu numai, la cules de… ce pica. Acei copii sunt vaduviti de scoala, de unde si faptul ca nu au reusit, la scoala din catunul de tigani, vreme de un deceniu, sa scoata un singur absolvent! Școala din Finteusul Mic arata ca e nu e doar posibil, ba ca poti obtine performanta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here