SĂRBĂTORI PE DATORIE – Pensionarii maramureșeni se împrumută frecvent înainte sărbători

385

În fiecare an, înainte de sărbători se înmulțesc cererile pentru împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP). Situația este valabilă în toată țara, iar Maramureșul nu face excepție. An de an, în perioada premergătoare sărbătorilor, câteva sute de pensionari se împrumută la CARP. Dacă unii au proiecte (reamenajări interioare, concedii etc), alții vor doar să aibă ce pune pe masă de sărbători.

Perioada dinaintea sărbătorilor este una aglomerată pentru angajații Caselor de Ajutor Reciproc pentru Pensionari. An de an, în această perioadă crește considerabil numărul persoanelor care se împrumută de la instituția financiară, cu atât mai mult în acest an, când pensiile vor veni după sărbători. Potrivit statisticilor, numărul împrumutaților crește aproape de trei ori în această perioadă, față de o lună obișnuită din an.

În fața ghișeelor se înghesuie pensionarii încă de la deschidere. ”Eu am venit să girez pentru cineva care ia o sumă mai mare”, spune o femeie.  „E un ajutor foarte mare pentru noi, mai ales pentru pensionarii care nu avem pensii mari și, mai ales când ai un necaz sau o problemă, vii, te împrumuți și dai banii înapoi. E un avantaj foarte mare. De la bancă nu aș putea lua, dar de ani de zile iau de aici”, spune o altă femeie care tocmai a ridicat o sumă mare de bani. Pensionarii sunt oarecum rezervați în fața aparatului foto și a reportofonului, însă imediat ce li se garantează anonimatul, vorbesc mai lejer. „Eu vă spun sincer, fac două nunți anul ăsta. Am luat 6.000 de lei”, spune puțin mai curajoasă o altă femeie. „Eu pentru casă am luat, pentru neajunsurile casei. Dar eu sunt foarte mulțumită. Am 17 ani de când sunt în pensie și iau doar cât îmi trebuie. Dar când se gată unu’ (credit, n.r.), încep altu’. Acuma o să-mi iau centrală în casă”, spune o altă pensionară, încurajată de prima.

De trei ori mai mulți împrumutați în martie și decembrie

Însă pentru alții, situația este mult mai tristă. Unii dintre pesionari iau câte un credit mic, de doar câteva sute de lei, strict pentru a avea ce pune pe masă de Paște. „Pensiile noastre se duc pe medicamente și facturi. Nu avem cum să mai facem și o masă de Paște decentă. Tare greu ne descurcăm”, spune un băimărean care a vizitat deja ghișeele CARP cu câteva zile în urmă. Ca și el sunt zeci de pensionari care pentru o masă decentă de sărbători sunt nevoiți să se împrumute. Cel mai probabil, abia au reușit să plătească datoria pentru masa de Crăciun, pentru că și înaintea sărbătorilor de iarnă crește serios numărul pesionarilor care se împrumută. „În fiecare an, ianuarie și februarie sunt luni cu mai puțini apelanți dintre membri noștri. Premergător Paștelor, cu două-trei săptămâni înainte, încep să crească solicitările. În ianuarie au fost 144 de solicitanți, iar în martie au fost 303. La fel au fost și anul trecut, în ianuarie am avut 153, iar în marti, 338 de solicitanți”, spune președintele CARP Baia Mare Ioan Babiciu.

Condiții blânde pentru împrumuturi

Dobânda percepută pentru creditele luate este de 10% pe an și se calculează la toată suma, după care se împarte la numărul de luni în care se rambursează creditul. Împrumutatul poate alege maxim 18 luni pentru rambursarea creditului. „E adevărat, nu-s credite mari, sumele medii sunt în jur de 1.000-2000 de lei noi, dar sunt și sunt credite de peste 2.000 de lei, dar pentru care e nevoie de giranți, pentru că pensiile nu sunt mari și rambursarea lor trebuie garantată”, mai arată președintele CARP Baia Mare, Ioan Babiciu.

Potrivit explicațiilor sale, creditele mai mari de 2.000 de lei trebuie aprobate și de consiliul director, însă se pot acorda credite de maxim 10.000 de lei. Potrivit regulamentului, membrii CARP trebuie să contribuie lunar cu o sumă, iar împrumutul poate fi de patru ori mai mare decât suma acumulată. În plus, se percep doi lei lunar pentru ajutorul de deces, însă, deși suma acumulată este de doar 24 de lei pe an, ajutorul este de 35 de lei pentru fiecare an de contribuție. „Sunt unii care au și 10 sau 20 de ani de cotizare și se adună sume frumoase”, mai spune președintele CARP Baia Mare.

Tot mai mulți membri

CARP numără 6.331 de membri și în septembrie împlinește 60 de ani de funcționare. Dacă în trecut, era o formulă de împrumutare pentru angajați, în prezent, doar pensionarii se mai pot împrumuta la această instituție, devenită acum IFN (instituție financiară nebancară). „E un mare avantaj pentru persoanele cu venituri mici, pentru că găsesc aici un mod de a se ajuta. Tocmai de aceea se observă o creștere de la o lună la alta a numărului de membri. Numărul celor decedați sau al lichidărilor este mai mic decât numărul noilor membri care se înscriu, lună de lună”, mai explică președintele.

Deși CARP este inclusă în categoria IFN-urilor (instituții financiare nebancare), condițiile de împrumutare sunt mult mai simple. În plus, nu se percep penalizări pentru întârziere, mai arată președintele. „Trebuie doar să dea banii înapoi în numărul de luni stabilite, însă dacă într-o lună întârzie cu plata, nu se percep penalități”, explică el. De altfel, sumele cotizate de membri se restituie moștenitorilor, în cazul decesului. În cazul în care există credit la momentul decesului, moștenitorii trebuie să achite suma care depășește valoarea cotizației. „Dacă creditul nu depășește suma cotizată, atunci aceasta se stinge la cerere. Dacă este credit, moștenitorii vor achia doar suma care excede soldului”, mai spune președintele.

Potrivit lui, în lunile de vară se mai înregistrează creșteri ale numărului de solicitări, pentru că sunt foarte mulți vîrstnici care primesc bilete de tratament în diferite stațiuni. În medie, 3.300 – 3.500 de pensionari se împrumută anual de la CARP.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here