SĂRBĂTOAREA ŢIBLEŞULUI – Steagurile Centenarului au fost sfinţite (GALERIE FOTO)

794

Eveniment de mare ţinută la 1.839 metri altitudine! Primăria şi Consiliul Local Groşii Ţibleşului, alături de Biserica Ortodoxă “Sfântul Ierarh Nicolae” Groşii Ţibleşului, respectiv Mănăstirea “Piatra Fântânele” din Bistriţa-Năsăud au organizat “Sărbătoarea Munţilor Ţibleş”.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor neamului. Apoi, a avut loc sfinţirea drapelelor naţionale cu care delegaţiile din Ţara Lăpuşului, Maramureşului şi Năsăudului vor participa la Alba-Iulia, în 1 Decembrie, la comemorarea Centenarului Marii Uniri. Totodată, s-a procedat la comemorarea monumentului, sfinţit în 2014. În cadrul manifestărilor, a avut loc o lansare de carte scrisă de Iacob Oniga. Nu au lipsit nici momentele artistice, reprezentate prin doine autentice. Deplasarea s-a făcut cu maşina până la Izvorul Băilor, pe drumul forestier auto din Groşii Ţibleşului, pe o distanţă de 15 kilometri. Apoi, urcarea s-a făcut la pas pe poteca amenajată, timp de două – trei ore. La coborâre, în Valea Bradului, la Moşia lui Dorin, pelerinii au fost aşteptaţi cu bucate tradiţionale.

# Cântece în munţi şi nicio picătură de ploaie
Primarul comunei Groşii Ţibleşului, Nicolaie Burzo, a relatat, pentru AxaNews.ro, că evenimentul a fost o reuşită, caracterizându-l ca fiind “de vis”.

“Au urcat din Groşii Ţibleşului aproximativ 250 de persoane, la care s-au adăugat cei care au venit din Bistriţa. În total, au fost cam 300 de persoane. S-a început cu pomenirea tuturor eroilor neamului, dar şi locali. Printre ei, s-au numărat cei de la Unitatea Militară 71 din Câmpia Turzii. Aceştia ne-au ajutat la realizarea monumentului, însă, în 2014, câţiva dintre ei au avut un accident aviatic în anul 2014, pierzându-şi viaţa. Apoi, s-au sfinţit cele trei steaguri care vor merge la Alba Iulia, în 1 decembrie. Slujba a fost oficiată de patru preoţi, din Floreşti, Cluj, de la Piatra Fântânele, Bistriţa-Năsăud, preotul paroh din Groşii Ţibleşului şi parohul din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca.

Am avut şi o lansare de carte, a lui Iacob Oniga, însă evenimentul s-a bucurat şi de un moment artistic. A fost interpretată o doină irlandeză, care a răsunat puternic în munţi. Am avut şi câteva pricesne, în interpretarea copiilor de la Şcoala Gimnazială din Groşii Ţibleşului. A fost un moment emoţionant şi impresionant. Eu spun că a fost foarte frumos. Ne-am bucurat şi de vreme bună. A plouat jos în vale, însă pe vârf, nu a căzut niciun picur de ploaie. Am fost feriţi de vremea rea”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Nicolaie Burzo.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here