SĂRBĂTOAREA LA FINAL – Castane 2018, cu bune şi cu rele (GALERIE FOTO)

1468

Ca în fiecare an, Sărbătoarea Castanelor a venit cu bune şi cu rele. Întinsă pe durata a două weekenduri, a adus atât episoade de “ţiganiadă” la orele serii şi munţi de gunoaie lăsate în urmă, dar şi multe concerte reuşite, lista de artişti prezenţi pe cele două scene fiind extrem de bogată.

În Centrul Vechi, a fost folk, muzică clasică şi folclor, în primul weekend. În al doilea final de săptămână, a fost muzică uşoară, spectacol pentru copii şi, din nou, folclor. Publicul a fost mai puţin ca dincolo, pe Unirii, unde au urcat pe scenă artiştii în vogă. În Centrul Vechi, meşterii populari au fost mai puţini decât în alţi ani, iar acest lucru s-a văzut.

# Preţuri excesiv de mari la produsele de sezon
Pe Unirii, tronsonul dintre bulevardul Traian şi Catedrala Ortodoxă, la intersecţia cu Republicii, a fost închis în totalitate. O mulţime de comercianţi cu profil de alimentaţie publică s-au aliniat pe o parte şi pe alta a arterei rutiere. Nu au lipsit nici multiplele kitsch-uri demne mai degrabă de un târg comunal decât de o sărbătoare a oraşului. Mulţi participanţi la sărbătoare au rămas cu un gust amar atunci când au văzut preţurile la produse. Castanele, scumpe, un langos mai scump decât un hamburger în oraş, iar frigăruile… O frigăruie de dimensiuni medii, cu patru bucăţi de carne şi trei de ardei sau ceapă, ajungea şi la 25 de lei. Au fost şi mulţi care au spus “pas” ofertei şi s-au reorientat. Către casă. Practic, să-ţi prepari o astfel de frigăruie ar costa vreo şapte lei în bucătăria proprie. Au fost şi unii care s-au simţit rău după ce au mâncat la Castane. A apărut şi acel scandal cu aluatul de plăcinte făcut cu bormaşina, de un individ care fuma, între timp. Etalonul suprem al numărului de participanţi rămâne taraba de kurtos kalacs. La “orele de vârf”, coada depăşea 19-20 persoane. Am văzut în serile din al doilea weekend, maximum două persoane, semn că lumea ori a obosit, ori s-a săturat de oferta comercianţilor. Cert este că a fost gol, la ora 22.30, lucru care se întâmpla rar, altă dată. Nu au lipsit ţiganii care s-au dat în stambă, după câteva pahare de alcool şi care au crezut că sărbătoarea este a lor. În fiecare seară, a rămas multă mizerie. Prea multă, în condiţiile în care vorbim despe civilizaţie, totuşi. Toată lumea a fost atentă la hoţii de buzunare, extrem de numeroşi în ultima perioadă. Baia Mare s-a aflat sub asediul acestei categorii de infractori în ultima vreme, astfel că prevenţia a fost necesară. De altfel, în primul weekend, un bărbat chiar a fost reţinut pentru furt.

# Primul weekend, pe Unirii
În privinţa concertelor organizate pe bulevardul Unirii, acestea au fost câte trei în fiecare weekend. Unele recitaluri au fost chiar reuşite, în vreme ce alţi artişti au venit, parcă, uşor plictisiţi. Totuşi, ei au spus că publicul băimărean a fost la înălţimea aşteptărilor. În prima seară, au urcat Vanotek, Sore, Lidia Buble, The Motans şi BUG Mafia. The Motans ne-au făcut o impresie extrem de plăcută în dialog, la fel Sore. BUG Mafia au fost artiştii care au încheiat seara, fiind “ceruţi” pe scenă cu minute în şir înainte. Se vede treaba că mişcarea hip-hop din Baia Mare funcţionează şi e extrem de activă. În a doua seară, au fost Lora, Antonia, Alina Eremia, Vunk şi Smiley. A fost o seară cu artişti foarte deschişi atât cu publicul, cât şi cu noi, în interviuri. Lora ni s-a părut extrem de jovială şi cu răspunsuri foarte bine conturate. Antonia a vorbit cu noi şi a făcut şi ea poze cu fanii. Alina Eremia a avut multă priză la publicul adunat în faţa scenei şi a fost cea mai solicitată de băimăreni să facă fotografii. Am avut încă un dialog extrem de reuşit cu artista, cu care este o plăcere să luăm interviu, absolut de fiecare dată. În plus, am făcut un experiment şi am schimbat rolurile. Practic, am transformat-o pe Alina în reporter “AxaNews.ro”, însă despre asta, altă dată. Cornel Ilie a fost, din nou, un partener de discuţii foarte bun. Seara a fost închisă de Smiley, extrem de iubit în Baia Mare. Ultima seară din primul weekend i-a adus pe scenă pe Andreea Bănică, Direcţia 5, Holograf şi Carla’s Dreams. Holograf şi Direcţia 5 sunt, deja, obişnuiţi, de-a lungul anilor, cu publicul din Baia Mare. Carla’s Dreams a ţinut publicul aproape de scenă pe timpul recitalului, dovedind că este, în continuare, unul din cele mai iubite proiecte din showbiz, la ora actuală.

# Al doilea weekend, pe Unirii
Al doilea weekend a sosit cu numai patru artişti, în prima zi. Practic, concertul de vineri s-a terminat mai repede decât, poate, şi-au dorit spectatorii. Au fost pe scenă Adda, Irina Rimes, Compact şi Loredana. Irina Rimes ne-a făcut o impresie plăcută, fiind o apariţie extrem de interesantă ca, de altfel, toţi artiştii veniţi dinspre Republica Moldova. A fost extrem de deschisă cu mulţimea, atât pe scenă, cât şi dincolo de aceasta. A doua seară a adus, în faţa publicului băimărean, pe Deepcentral, Connect-R, Randi, Grasu XXL şi Delia. Ca de obicei, Delia a fost capul de afiş, fapt care s-a văzut în rândul publicului. Acesta a cântat la unison cu artista.

# În loc de concluzii…
Per total, am avut unele concerte foarte bune, ale unor artişti extrem de iubiţi şi talentaţi. La fel, au fost şi recitaluri ale unor artişti despre care unii băimăreni au mărturisit că nu au auzit mare lucru. Spectacolul muzical a fost apreciat, iar asta datorită artiştilor prezenţi pe scenă, care au ştiut să comunice cu publicului. Dincolo de scenă, a fost cam acelaşi scenariu ca în fiecare an. Ne referim la parcul de distracţii, la terase, la standuri. Unii băimăreni şi-au pierdut, parcă, interesul pentru sărbătoare, iar acest lucru s-a văzut în unele seri. Poate şi frigul a cântărit în această ecuaţie. A fost prea rece, uneori, pentru a sta la sărbătoare, seara. În alte zile, a fost obişnuita aglomeraţie, lume care se calcă pe picioare şi multă atenţie la infractorii care ar fi în stare să îţi dea şi în cap dacă îi prinzi cu mâna în buzunarul tău. Mai trebuie să spunem şi că al doilea weekend a coincis cu referendumul. Astfel că dispozitivele de oameni de ordine au fost împărţite între secţiile de votare şi locul destinat petrecerii. Aşadar, a fost, parcă, mai multă agitaţie în oraş decât de obicei, şi din această cauză. Fiecare băimărean a fost în legea lui. Cu priorităţile lui.

# Later edit. Artiştii internaţionali au închis “Castane 2018”
Aşa cum s-a anunţat, ultima seară a Sărbătorii Castanelor a fost destinată atât concertelor susţinute de artişti naţionali, cât şi internaţionali. “Mixul” muzical a debutat cu proiectul “Gipsy Casual”, care a încălzit bine atmosfera, şi datorită ţinutelor dansatoarelor. În realitate, toată lumea l-a aşteptat pe Goran Bregovic, anunţat în Baia Mare încă de anul trecut. În cele din urmă, aşteptarea s-a terminat, iar “artistul iugoslav”, aşa cum singur se declară, a urcat pe scenă alături de staff-ul său. Goran Bregovic şi-a respectat renumele internaţional şi a făcut show-ul obişnuit. S-au auzit temele obişnuite, preluate din moştenirea etno a mai multor culturi. “Kalashnikov”-ul, parcă, a îndârjit cel mai mult spectatorii atunci când a fost vorba despre dans. Goran s-a bucurat de un backing vocals extrem de colorat, tocmai pentru a sublinia diversitatea recitalului susţinut. Bosniacul a fost extrem de bine primit de publicul băimărean, care nu a asistat pasiv la concert. După ce artistul a coborât de pe scenă, a fost vremea artificiilor, pentru ca apoi stilul muzical să se schimbe. DJ Sava a venit însoţit de Carine, alături de care şi-a interpretat producţiile de club care au devenit cunoscute în România şi în întreaga Europă, de genul “Aroma”, “I Like The Trumpet”. Mergând pe acelaşi stil, pe scenă a urmat ultimul artist, DJ-ul Mahmut Orhan. Turcul a încins atmosfera în rândul petrecăreţilor, atât mixând hituri internaţionale, cât şi producţii proprii. Cea mai cunoscută a fost, evident, “Six Days”, piesă cu care a făcut furori în topuri. După finalul concertului susţinut de Orhan, s-a tras cortina peste Sărbătoarea Castanelor de anul acesta.

Cătă ŢINEGHE

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here