SĂRBĂTOARE – Premiere, de Paşte, în Vălenii Şomcutei

8646

Locuitorii satului Vălenii Şomcutei au avut parte de o premieră cu ocazia Sărbătorilor de Paşte din acest an. Pentru prima dată în biserica din sat a fost oficiată Slujba de Înviere şi apoi, în aceeaşi noapte, Liturghia. “Vinovat” de această dublă ceremonie religioasă este preotul paroh Viorel Zoicaş, venit în sat doar din toamna anului trecut. Prestaţia lui a fost completată de cea a corului condus de Răzvan Paşca, astfel că nu e de mirare că biserica a fost plină atât în ceas de noapte cât şi duminică, în prima zi de Paşte, la oficierea Vecerniei.

Preotul a avut parte şi el de o premieră: a văzut cum se joacă “lobda” sau “mingea-n ţel” . Este vorba de un fel de oină sau baseball care se joacă în Vălenii Şomcutei doar de Paşte. Jocul constă în lovirea unei mingi de mici dimensiuni (în acest an au fost folosite mingi de oină şi de tenis de câmp) cu bâta. Un aruncător de minge pasează unui “bătălău” iar mingea trimisă către grupul de oameni trebuie prinsă din zbor, fără să fie lăsată să atingă pământul. |n acest an au fost trei perechi “la bătaie”, aşa că a fost ignorată o regulă a jocului: trei “curele” (mingi prinse după ce au atins pământul) erau echivalate cu un “cuc” (minge prinsă din zbor). “Sunt mingi destule în joc, se pot prinde numai cucii”, a explicat Mircea Lupuţ, cel care s-a ocupat de organizarea jocului. Cel care a prins mingea trece la aruncat, cel ce aruncase face pasul “la bătaie” iar cel ce mânuise bâta merge între cei ce speră să prindă altă minge.

Şi în acest an piaţeta din centrul satului a fost plină de oameni, tineri sau bărbaţi în toată firea. De-a lungul anilor, după cum îşi aminteşte Gheorghe Buda (primarul oraşului Şomcuta Mare, originar din Văleni), lobda s-a jucat în mai multe locuri din sat. Cu mulţi ani în urmă s-a jucat în ţinţirim (curtea bisericii), în zona fostului CAP din vremea comunistă, pe un teren de minifotbal ce aparţinea şcolii generale. De câţiva ani a fost aleasă intersecţia din centrul satului, unde este amplasat şi monumentul eroilor morţi în Primul Război Mondial. Fiul primarului, Andrei Buda, chiar se bucura de alegerea locului, spunând, cu haz, că poate să stea în curtea casei şi să prindă mingea…

“Nu am văzut jucându-se aşa ceva nici în Giurtelecul Hododului, de unde sunt originar, şi nici în Cuţa (judeţul Satu Mare), unde am fost preot înainte de a veni în Văleni”, spune preotul Viorel Zoicaş. El consideră că este bine să se împletească latura spirituală cu mişcarea fizică, asemenea evenimente având şi un rol de coeziune a comunităţii. “Tradiţia trebuie dusă mai departe, nu o vom lăsa să moară”, îl asigură pe preot prim-coratorul bisericii, Gheorghe Marchiş.

Ioan BUDA ŢEŢU

Mai multe stiri pe axanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here