SĂRBĂTOARE LA CIOLT – A doua ediție a festivalului concurs ,,Florile Chioarului”

657

Zilele trecute localnicii din Ciolt, localitate aparținătoare orașului Șomcuta Mare, au avut parte de o sărbătoare minunată, prilejuită de organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului folcloric ,,Florile Chioarului”, găzduită de Căminul cultural ,,Gheorghe Lazăr”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală ,,Cioltișorul”, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al orașului Șomcuta Mare. Inițiatorul acestui proiect, menit a promova valorile culturale locale și maramureșene, este Ioan Marchiș, președintele Asociației Culturale ,,Cioltișorul”.

Cioltenii și invitații lor au participat în deschiderea manifestării la o paradă a portului popular, în cadrul căreia au putut fi admirate costume populare autentice din zona Chioarului, Lăpușului și Someșului. A urmat un program artistic presărat cu multe surprize, care a adus bună dispoziție în sufletul tuturor celor prezenți.

În deschiderea evenimentului a susținut un recital solista Diana Borodi, acompaniată de formația Colaj DM. Apoi, gospodinele din localitate au prezentat frumoasele coșerci ,,gătate” cu șterguri și broderii tradiționale, iar  Corul ,,Cioltișorul” din Ciolt,  dirijat de Vlad Mărieș, a susținut un program artistic răsplătit cu aplauze generoase din partea publicului.

Copii talentați, pe podium

În festivalul concurs s-au înscris în acest an 27 copii din Maramureș și județele limitrofe, care au interpretat melodii din zona lor folclorică sau din alte zone ale țării. Juriul, format din solista de muzică populară Măriuca Verdeș (președinte), prof. Andrei Dragoș și prof. Alina Talpoș, a punctat atât calitățile vocale ale interpreților, cât și repertoriul ales, respectiv autenticitatea costumului popular.

Marele premiu a fost câștigat de Patricia Moldovan. La categoria sub 12 ani, locul I a revenit concurentelor RaisaVlășan, respectiv Irina Maria Pop, locul II lui Paul Mărincaș, locul III concurentelor Amalia Maria  Remețan, respectiv Teodora Luca. La categoria 12-15 ani, locul I a fost împărțit de concurentele Marcela Pop și Dorița China, premiul II a revenit  Alexandrei Szighearto , iar premiul III Teodorei Gavriș. S-a acordat premiul special al juriului Daianei Mureșan, iar  premiul de popularitate a revenit Carinei Conț. Restul concurenților au fost răsplătiți cu mențiuni.

Reprezentațiile vocale au fost completate de formațiile de dansuri invitate: ,,Cireșarii” Coruia, ,,Cununa Chioarului” Satulung, ,,Flori de pe Țibleș” Groșii Țibleșului, respectiv ,,Cioltișorul” din Ciolt.

Au încântat auditoriul soliști și instrumentiști aflați la început de carieră (Carina Buda, Maria Breban, Florin Bot, Raluca Micle), dar și interpreți consacrați, precum Ioana Pricop.

Evenimentul a fost unul deosebit de apreciat, iar părinții care își încurajează copiii în a îmbrățișa și promova folclorul au fost felicitați atât de membrii juriului, cât și de autoritățile locale prezente la manifestare. Primarul orașului, Gheorghe Ioan Buda, a felicitat concurenții și organizatorii, asigurând că autoritățile locale vor sprijini și \n viitor astfel de acțiuni menite a scoate la lumină valori inestimabile din lada de zestre a satului românesc. Cel care a pus bazele acestui festival, Ioan Marchiș, fiu al satului Ciolt, a conchis: ,,Este o mare bucurie pentru noi că am reușit să organizăm încă o ediție reușită a festivalului. Asociația Culturală Cioltișorul încearcă să readucă în sat și în zonă tradițiile strămoșești, angrenând tinerii în acest demers, deoarece ei sunt cei care vor promova folclorul peste generații. Dorim să mulțumim autorităților locale și sponsorilor pentru întreg sprijinul oferit”.

Alina TALPOȘ

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here