SĂRBĂTOARE ÎN 1 DECEMBRIE – Urmaşii lui Vasile Lucaciu sărbătoresc Centenarul. Ce manifestări sunt programate în Şişeşti şi Lucăceni

460

Centenarul Marii Uniri va fi sărbătorit în Şişeşti, sub semnul lui Vasile Lucaciu. Personalitate marcantă, părintele greco-catolic a avut o importanţă extrem de mare la făurirea României Mari.

În Şişeşti, Primăria şi Consiliul Local, în colaborare cu Consiliul Judeţean Maramureş, au pregătit un program stufos, la împlinirea a sută de ani de la momentul decisiv din istoria ţării noastre.

# Slujbă religioasă, urmată de evocarea lui Vasile Lucaciu
Manifestările vor începe la ora 12.00, cu o Sfântă Liturghie la Biserica Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Şişeşti. La ora 13.45, va avea loc o depunere de coroane la mormântul părintelui doctor Vasile Lucaciu, după care va urma un parastas în memoria sa. La ora 14.00, sunt programate discursurile invitaţilor. Evenimentul va continua cu un program artistic care va avea loc pe scena amplasată în faţa Pavilionului Unirii Tuturor Românilor. Vor urca elevii Şcolii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Şişeşti, după care Teatrul Ararat va susţine un moment în care vor fi reprezentate scene din viaţa lui Vasile Lucaciu. Corul din Chechiş va interpreta cântece patriotice, după care Asociaţia “Terra Dacica Aeterna” va face o reconstituire istorică cu daci şi romani.

# Momente artistice, bună dispoziţie şi preparate tradiţionale
La ora 17.00, spectacolul va continua pe scena amplasată în curtea Şcolii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Şişeşti. Vor concerta Ansamblul “Vasile Lucaciu” din Şişeşti, interpreţii Alexandru Pop, Georgiana Lobonţ şi Adriana Irimieş, iar apoi, pe scenă va urca trupa Voltaj. Atmosfera va fi întreţinută de cunoscutul actor George Tănase. În tot acest timp, autorităţile vă invită să serviţi din bunătăţile pregătite – preparate tradiţionale şi un pahar de vin fiert. Sărbătoarea se va încheia cu un minunat foc de artificii. Autorităţile locale au anunţat că vă aşteaptă, cu drag, în Şişeşti, în 1 Decembrie.

# Urmaşii lui Vasile Lucaciu, aflaţi la 127 kilometri de Şişeşti
Însă şişeştenii nu sunt singurii urmaşi ai lui Vasile Lucaciu care vor sărbători Centenarul Marii Uniri. În satul Lucăceni, situat în judeţul Satu Mare, la 127 de kilometri de comuna Şişeşti, locuiesc urmaşii maramureşenilor care au părăsit zona, pentru a se muta în Ţara Sătmarului, după primul război mondial. Ideea a aparţinut lui Vasile Lucaciu, deputat la acea vreme, care i-a împroprietărit pe ţăranii maramureşeni, pentru a întări elementul românesc într-o zonă profund maghiarizată. Astfel, localitatea maramureşeană din Sătmar poartă numele lui Vasile Lucaciu. Chiar şi în prezent, legătura dintre Şişeşti şi Lucăceni este strânsă, în baza legăturilor de rudenie între localnici. Satul, alcătuit în marea majoritate de români, aparţine de comuna Berveni, unde, per total, maghiarii sunt majoritari.

# Vasile Lucaciu, evocat printr-un moment solemn
Chiar şi aşa, autorităţile locale au pregătit un program în ziua de 1 Decembrie, în contextul Centenarului. Evenimentele vor începe la ora 12.00, la Căminul Cultural. Mai întâi, va fi oficiat o slujbă religioasă Te Deum, în memoria lui Vasile Lucaciu şi a eroilor satului, după care va urma un moment solemn cu depuneri de coroane. Începând cu ora 12.30, va avea loc un program artistic, susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Lucăceni şi de Ansamblul folcloric al satului, coordonat de profesorul Adrian Paşca. Toţi participanţii vor fi serviţi cu mâncare tradiţională, au anunţat organizatorii.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here