SĂRBĂTOARE – Hramul Mănăstirii Habra

875

Marți, 10 aprilie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra din Groșii Băii, cu ocazia hramului.

Hramul mănăstirii este “Învierea Domnului”, dar se prăznuiește, prin tradiție, de la înființarea mănăstirii, nu în ziua de Paști, ci a treia zi, pentru ca un număr cât mai mare de credincioși să poată lua parte la această sărbătoare.

PS Iustin a slujit Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui sobor de peste 25 de preoți și diaconi, din care au făcut parte, printre alții, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Ioan Coltan, fost paroh în Groși, ctitorul mănăstirii, pr. Claudiu Pop, actualul paroh, preoți din parohii din Protopopiatul Baia Mare și din alte protopopiate, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul coral bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșlui și Sătmarului, dirijat de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au mai cântat solista Gabriela Ardusătan din Groși și Corul bisericii din Chechiș, dirijat de Vasile Moje.

“Ne-am întâlnit din nou aici, la această vatră monahală istorică, ce are cel puțin 600 de ani vechime. Desigur că este menționată istoric la 1600, dar ea a fost o vatră monahală soră cu Mănăstirea Peri, care exista la 1391. Au fost câteva vetre monahale străvechi, care au peste 600 de ani de existență și acest loc are o asemenea străveche istorie. De aceea, Dumnezeu a rânduit să renască.

Locul acesta este renumit prin faptul că starețul acestei mănăstiri, pe nume Efrem, a sprijinit Unirea realizată de Mihai Viteazul, la 1600, pentru câteva luni, și de aceea a și dispărut mănăstirea, tocmai pentru că sprijinea ideea unirii românilor într-o singură țară. Cât de puternici am fi fost și ce istorie am fi avut dacă am fi rămas de la Unirea lui Mihai Viteazul împreună”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

“Ideea reînființării Mănăstirii Habra a aparținut preotului Ioan Coltan, paroh în Groșii Băii, care, în 1990, împreună cu alți preoți din zonă și cu credincioșii lor, sub impulsul muzeografului Viorica Ursu, care își doarme somnul de veci în perimetrul mănăstirii, au reluat pelerinajul de Sfintele Paști la locul unde a fost Mănăstirea Habra.

Lucrările de construcție au început în 1992 și au fost încredințate preotului Ioan Coltan. Piatra de temelie a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Iustin în 25 august 1996, după ce, la 16 februarie 1996, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat reînființarea Mănăstirii. Este viețuită din 1997”, precizează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNewes.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here