SĂPTĂMÂNA DE RELIGIE – Sute de tineri ortodocși, veniți în vizită în Baia Mare. Biserica din Brebeni a fost târnosită. Parastas în memoria artiștilor și scriitorilor la Ocoliș (FOTO)

120

ÎNTÂLNIRE MITROPOLITANĂ. Sute de tineri ortodocși, prezenți în Baia Mare

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Baia Mare, zilele trecute, a avut loc, în anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română, întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

La evenimentul organizat sub genericul “Iubesc satul românesc”, au participat 1.200 de tineri din toate protopopiatele celor trei eparhii din Mitropolie. Locul întâlnirii a avut loc, cum era şi firesc, în Muzeul Satului din Baia Mare, în care se regăsesc uliţele satului românesc, biserica şi casele şi celalte părţi ale gospodăriei de altădată din toate “ţările” Maramureşului: Lăpuş, Codru, Chioar şi Maramureşul tradiţional. Baia Mare este oraşul de la care a pornit iniţiativa întâlnirilor tinerilor ortodocşi, în 2013, la iniţiativa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a organizat prima întâlnire a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, urmată, în 2014, de Întâlnirea naţională a tinerilor ortodocşi cu participarea internaţională din 14 ţări. Întâlnirea propriu-zisă a început cu binecuvântarea făcută de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timnotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a unei troiţe ridicate recent în Muzeul Satului, la care au participat toţi tinerii de la întâlnire. Deschiderea oficială a avut loc la mică distanţă de Satul Maramureşean, căruia, prin această întâlnire, i se aduce un omagiu, şi anume în amfiteatrul în aer liber al Muzeul Etnografic şi de Artă Populară.

# Conferinţe despre satul românesc
Celor 1.200 de tineri le-au vorbit despre satul românesc Dr. Ilie Gherheş, cercetător în cadrul Muzeului Etnografic şi de Artă Populară, cadru didactic universitar asociat la diferite universităţi băimărene, preşedintele Filialei Maramureş a Societăţii de Ştiinţe Istorice, preşedintele comisiei judeţene de heraldică, şi Peter Hurley, un irlandez iubitor al satului românesc, care locuieşte în România din 1994, căsătorit cu o româncă, cu care un copil. Cei doi conferenţiari au fost distinşi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul şi Crucea “Justinian Arhiepiscopul”, emisă de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului cu ocazia Anului omagial al satului românesc. Reuniunea a continuat cu activităţi în aer liber pe Cîmpul Tineretului din faţa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.

# Procesiunea bucuriei
Apoi, de lângă Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde se află şi Muzeul Satului, a pornit spre Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare “Procesiunea bucuriei”, care, timp de o oră, a străbatut străzile băimărene, după care a avut loc festivitatea de încheiere. Aceasta a avut loc pe esplanada Catedralei Episcopale “Sfânta Treime”. Aceasta a început cu Vecernia, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.
„Această întâlnire din Baia Mare ne oferă posibilitatea de a-L mărturisi pe Domnul Hristos, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Cuvântul meu îl intitulez “Prietenie, camaraderie, dragoste”, pentru că aşa intuiesc, aşa e normal, ca prietenia dintre tinerii Mitropoliei noastre să se întărească. Apoi, camaraderia, care este tot mai rară, s-a stabilit în sufletele oamenilor tineri pe care dumneavoastră îi influenţaţi. Trebuie să fiţi contaminaţi pentru ceva şi apoi vorbim şi de dragoste, pentru că e o virtute, cea mai mare şi în lumea în care trăim noi este atâta ură. E nevoie de dragoste. Sigur că şi dragostea este înţeleasă greşit, de multe ori, în vremurile în care trăim”, a fost cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.

# Un tărâm binecuvântat
În calitate de gazdă, Preasfinţitul Părinte Iustin a accentuat faptul că, găsindu-ne în Maramureş, unde cerul şi pământul şi spaţiul binecuvântat, oamenii, familiile, satele, comunităţile, instituţiile, toate sunt pătrunse de sentimentul şi de virtutea credinţei. Apoi a reiterat cuvintele Mântuitorului spuse la intrarea în Ierusalim. „Este o mare bucurie şi o mare speranţă că vom salva valorile creştinismului şi vom supravieţui acestui val ofensiv şi agresiv de ateizare şi înstrăinare. N-avem altă cale decât credinţa şi voi sunteţi garanţia şi speranţa noastră. De aceea, cu multă bucurie, cu multă împlinire, cu multă binecuvântare vă primim, vă iubim, vă preţuim şi ne bucurăm că ne-a inspirat Dumnezeu pe noi, Iararhii Bisericii Ortodoxe Române, să vă adunăm împreună în fiecare an, câteva mii, ca să arătăm că iubim România şi Ortodoxia, dar dacă o iubim o şi mărturisim, o apărăm şi o promovăm”, a spus PS Iustin.

PROTOPOPIATUL LĂPUȘ. Biserica din Brebeni a fost târnosită

Duminică, 7 iulie 2019, a treia după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în Parohia Brebeni din Protopopiatul Lăpuş, unde a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Sfânta Liturghie şi rostit cuvânt de învăţătură, în fruntea unui sobor de preoţi, arhidiaconi şi diaconi.

Începută la ora 9,00, slujba de târnosire a respectat întrutotul tipicul târnosirilor din Biserica Ortodoxă: a fost oficiată slujba în faţa bisericii, a fost miruită biserica cu Sfântul şi Marele Mir în exterior, după care a fost sfinţită Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au pus Documentul de Sfinţire şi Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, iar apoi a fost spălată cu aghiasmă şi apă de trandafiri, au fost puse în cele patru colţuri icoanele Sfinţilor Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, a fost înveşmântată Sfânta Masă şi s-au pus obiectele liturgice necesare: Sfânta Cruce din spatele ei, chivotul, antimisul, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare şi candela. Pe parcursul oficierii târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor ce se petrece în Sfântul Altar, ca aceştia să înţeleagă toate fazele târnosirii. Biserica a fost târnosită pentru că s-au executat mai multe lucrări în interiorul şi exteriorul ei, a fost rezidită Sfânta Masă şi remobilat Sfântul Altar.

# S-au acordat distincții
După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de vară, nou construit în curtea bisericii, pe care Preasfinţitul Părinte Iustin l-a binecuvântat. Un sobor de 25 de preoţi şi diaconi l-au avut în frunte pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la această Sfântă Liturghie Arhierească din Brebeni. Pentru vrednicia de care dă dovadă şi buna administrare a parohiei, preotul paroh Vasile Andrei Tuns a fost hirotesit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu rangul de iconom şi dreptul de a purta brâu roşu, şi, pentru că ne aflăm în Anul Omagial al Satului Românesc, a fost distins cu Ordiul “Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială “Justinian Arhiepiscopul”, care au fost amise de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului cu acest prilej. Din partea credincioşilor, Consiliului Parohial şi preotului paroh, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o bederniţă cu icoana Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, hramul bisericii. Au primit diplome de vrednicie membrii Consiliului Parohial şi binefăcătorii. Biserica din Brebeni a fost construită între anii 1936-1941, de credincioşii satului, conform Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

MOMENT DE SUFLET. Parastas în memoria scriitorilor și artiștilor români, în Ocoliș

Moment de înaltă încărcătură emoțională în cadrul Taberei naționale de literatură și arte plastice Archeus, organizată la Casa Marchiș (artistul Ioan Marchiș) din satul Ocoliș.

La deschiderea oficială, PS Iustin, Episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, a oficiat o slujbă de parastas în memoria scriitorilor și artiștilor români. Manifestarea religioasă a avut loc chiar la momentul dedicat acestora, situat în curtea sediului Fundației Culturale conduse de Ioan Marchiș.

Ierarhul maramureșean a fost însoțit la eveniment de arhid. Teodosie Bud (consilier eparhial economic), pr. Virgil Jicărean, (consilier eparhial al sectorului patrimoniu sacru și pictură bisericească), alături de parohul bisericii din Ocoliș, pr. Olimpiu Călin Țura.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here