SĂPÂNȚA – Meșterul Dumitru Tincu Pop duce datina mai departe! (VIDEO)

1074

Dupa disparitia lui Ioan Stan Patras, continuatorul sau si cel care duce mai departe datina crucilor vesele este Dumitru Tincu Pop. El administreaza si muzeul Stan Patras, iar mai in spate mestereste crucile cele noi. Fratele sau restaureaza cruci vechi. Anul trecut, il vizitasem si l-am prins lucrând la o cruce vesela pentru un italian. Acum, avea in lucru o cruce pentru o japoneza, chiar o celebritate de-a lor!

„Fac munca mea de toate zilele… fac cruci. Cu asta oi si termina. Toti anii au fost buni, munca e tot asta, e o pasiune pe care o duc. Ultima data ati vazut crucea unui german la mine, voia o cruce. Un student german ce studia la Cluj a venit cu rugamintea unui
profesor din Germania, comanda o cruce pentru el. In general, nu cred ca exista tara de pe glob unde sa nu am lucrari. Si acum am una, e lucrata pentru o actrita de teatru japonez. O televiziune a venit la mine si i-a facut o farsa. A comandat o cruce pentru o persoana, am lucrat-o, am montat-o, a venit in vizita si si-a gasit crucea… E o farsa pe care televiziunea i-a facut-o. Doamna a facut ceva showuri pentru televiziune. Imoto e numele ei, dar japonezii vin, o vad si cunosc figura. Mai am o cruce pentru Italia, a trei generatii de doctori, bunic-tata-fiu. Crucea a fost pusa nu la mormânt, ci intr-o casa de vacanta pe malul Marii Adriatice. Au facut un film, apoi au adus-o inapoi ca obiect de patrimoniu. In functie de comenzi, intre 7-15 cruci pe an fac. Acum avem multe persoane ce au murit, iar vor fi cruci multe de facut”, spune Dumitru Tincu Pop.

Mesterul nu accepta comanda familiei, sa scrie ce vor ei pe cruce. Incearca sa fie autentic, sa prinda esentialul vietii omului. Lucreaza pe mai multe cruci deodata, dar in 2-3 saptamâni poate face una.

„Munca in pictura e mai grea, vopselele se usca greu. Grund, apoi celebrul albastru de Sapânta. Uite, inca nu s-au terminat certurile, eu inca incerc sa protejez albastrul de Sapânta. Voi incerca prin drepturi de autor. Vin chinezariile, au aparut deja in Sapânta, pe toate tarabele. Sunt cruci de Sapânta venite din China! Crucea soacrei, crucea betivului, erau legendare. Acum, textele apar pe bibelouri, magneti, vin si le pun in vânzare. Si in Baia Mare se fac magneti cu texte de pe cruci. E strigator la cer! Merg pe principiul ca va veni o lege pentru protectie…”

Mesterul Pop Tincu nu restaureaza, dar fratele lui restaureaza cruci in cimitir. Directorul scolii Populare din Sighet i-ar fi promis ca-i redeschide o clasa de elevi pentru pregatirea urmatoarei generatii de sculptura si pictura a crucilor din Cimitirul Vesel. E nevoie, aparent, si de calcule pentru viitor. Asa incert cum este el. Sapânta are nevoie de generatii de mesteri. Si daca vrea sa se mândreasca mai departe, „Judetul” si „Statul” ar face bine sa sustina nasterea urmatoarei generatii!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here