SĂNĂTATEA LA ȚARĂ – O tânără doctoriță “a dat” Franța pentru Oncești

1770

Locuitorii din Oncești au, de ceva timp încoace, motive de bucurie. După jumătate de an, în care comuna nu a avut medic, dispensarul e din nou “populat” de un urmaș al lui Hipocrat. Este vorba despre o tânără în vârstă de 34 de ani din Oradea, care a părăsit Franța, pentru a ocupa postul de medic în Oncești.

Anul trecut, doctorul de familie din localitate a renunțat la locul său de muncă de la dispensar. “A expirat contractul, așa că a plecat, cu toate că de zece ani spațiul îi era oferit spre folosință în mod gratuit. A lăsat respectivul spațiu degradat atunci când a plecat. Consiliul Local i-a cerut să lase, în contravaloarea chiriei, o asistentă, măcar, în caz de necesitate. A refuzat, a închis punctul de lucru. A transmis unuia dintre consilierii locali că Onceștiul nu va avea niciodată medic atâta vreme cât el va fi în activitate. Timp de șase luni, comuna Oncești nu a avut medic. Bolnavii au fost nevoiți să meargă în Bârsana ori în Sighetu Marmației. Cel mai greu a fost pentru vârstnici, care s-au descurcat foarte greu”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Matei Godja, primarul comunei Oncești.

# A străbătut 2.500 kilometri în 33 de ore…

Primarul a fost pus în situația să caute înlocuitor, mai ales că Onceștiul are un spațiu sanitar integrat, din care fac parte și o farmacie și un cabinet stomatologic. Era, însă, necesară prezența unui medic generalist, pentru a veni în sprijinul locuitorilor comunei. Căutările au fost cu noroc. Ramona Ioana Avram, în vârstă de 34 de ani, a ales să vină în Oncești, lăsând Occidentul în urmă. “Eu nu am fost niciodată, până în prezent, în Maramureș. Eu sunt, de loc, din Oradea. Cum praxisul se cumpără în România, am plecat, la un moment dat, în Franța, cu speranța că voi fi un medic acolo. Sincer, însă, nu mi-am dorit cu adevărat să plec din România. O prietenă de-a mea care muncește în Sighetu Marmației, știind care sunt “durerile” mele, m-a sunat și mi-a spus că se caută medic în Oncești. Nu am stat pe gânduri și am lăsat Franța, pentru a veni aici. Am lăsat în urmă coasta Bretaniei și m-am întors acasă. Asta, cu toate că în Franța se câștigă foarte bine. Salariile ajung la 10.000 de euro în sistemul sanitar. Am vorbit cu domnul primar, care a spus că trimite avion după mine, dacă e cazul. Am venit eu singură, am condus 2.500 kilometri în 33 ore, cu o singură oprire de trei ore. Mi s-a asigurat cazare și posibilitatea de a-mi desfășura activitatea în acest cabinet. Am mers zilnic în Baia Mare, pentru a obține autorizațiile necesare. Fără sprijinul primăriei din Oncești, nu reușeam”, a relatat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Ramona Ioana Avram, doctorița din Oncești.

# “Oamenii sunt foarte primitori și credincioși!”

Bihoreanca e încântată de ce a găsit în comuna maramureșeană. “Oamenii sunt foarte primitori și foarte credincioși. Am rămas foarte surprinsă când auzeam “Doamne ajută!”, ca și formă de salut. Francezii nu sunt, nici pe departe, la fel de credincioși. Ei par mai pragmatici, cumva. Îmi place mult aici! Această zonă, a dacilor liberi, m-a impresionat mereu. Sunt români adevărați aici! E plăcut, chiar dacă e la țară, iar mulți tineri fug de mediul rural. Nu te poți plafona aici. Îmi doresc, permanent, să progresez și să progresăm. Încercăm să achiziționăm un EKG și un ecograf. Trebuie să mă supraspecializez, însă este în regulă. Dorința noastră este să facem un centru de permanență, pe viitor, aici. Mai sunt unii pași de făcut în acest sens, însă. Îmi doresc să rămân în Oncești. Iar dorința mea este de a colabora foarte bine cu alți medici specialiști sau generaliști din localitățile din jur”, a explicat cadrul medical.

# Fără taxe pentru unele adeverințe!

De când a venit, doctorița și-a pus amprenta pe activitatea de specialitate din Oncești. “Nu percepem taxe pentru anumite adeverințe, întrucât nu mi se pare normal ca omul, deja cu o mulțime de probleme, să plătească și pentru asta. Facem consultații la domiciliu, ne prezentăm la solicitări. Au fost și situații în care am chemat ambulanța, întrucât afecțiunea a fost una mai complexă, care necesita tratament de specialitate. Avem un program, însă dăm curs solicitările și în afara lui. Am observat că oamenii au început să fie mai relaxați, știind că există medic în comună. Le recomand tuturor că e nevoie de un consult la specialist măcar o dată pe an. Eu nu am să contest niciodată competențele profesionale ale colegilor mei. Trebuie să gestionăm fiecare caz medical fără orgolii. Medicii de familie și specialiștii trebuie să colaboreze foarte bine. Spre exemplu, eu am optat pentru medicina de familie, pentru că un medic de familie poate preveni, poate face psihoterapie cu pacienții și cunoaște situația întregii familii”, a spus Ramona Ioana Avram.

# Asistenta, o fiică a satului, pe urmele mătușii…

“Mâna dreaptă” a doctoriței, cu care face echipă extrem de bună, este asistenta Maria Alina Marincat. “Eu sunt, de loc, din Oncești, însă sunt căsătorită în Vișeu de Sus. Am fost și eu plecată în străinătate, mai precis în Italia, însă nu mi-a plăcut, nu m-am acomodat, așa că am venit acasă. Domnul primar m-a contactat și m-a întrebat dacă doresc să mă întorc, să muncesc în Oncești. Am acceptat imediat. Timp de 22 de ani, mătușa mea a fost asistenta comunei. Acum, a venit rândul meu. Colaborăm foarte bine, ca și doctoriță – asistentă medicală, iar acest lucru se observă. Eu știu bine adresele și unde locuiește fiecare pacientă, fiind de-a satului. Suntem ca și două surori”, a relatat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Maria Alina Marincat, asistenta medicală din Oncești.

# “Ne simțim mai în siguranță!”

Echipa medicală din Oncești are, în medie, cam 12-13 pacienți pe zi. Desigur, după sărbători, numărul a trecut de 19-20, întrucât, e știut faptul că moroșanul, ca și tot românul de altfel, are tendința de a exagera de sărbători. “Am constatat că există situații în care pacienții au o problemă cu consumul de alcool. Există și multe persoane care exagerează cu tutunul. Tocmai de aceea, încercăm să lucrăm la capitolul prevenție, în ideea de a descuraja viciile”, a spus doctorița Avram.

Problemele moroșenilor care ajung pe mâna echipei medicale din Oncești pot varia, însă, de la caz la caz. Tanti Maria a venit la medic pentru o trimitere la specialist, necesară pentru tatăl ei, cu afecțiuni multiple. Cu un drum, doctorița din Oncești i-a luat tensiunea. “Ne bucurăm tare mult că avem doctor aici, la noi. Altfel, trebuia să merem pe drumuri ore-ntregi în alte părți. Ne simțim mai în siguranță acum. Că de avem vo’ problemă, venim aici, la cabinet și ne ajută domnișoara doctor și doamna asistentă”, a explicat tanti Maria.

Cătă ȚINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here