SĂNĂTATE – Ce beneficii aduce donarea de sânge

454

Criza de sânge pentru transfuzii este una permanentă. Cel puțin în Maramureș, unde spitalul județean are câteva secții unde este mereu nevoie de sânge, criza este permanentizată, iar angajații Centrului de Trasnfuzii fac mereu diferite activități pentru a aduce donatorii la centru.

Dincolo de acțiunile lor, donatorii și, mai mult, posibilii donatori trebuie să știe că donarea de sânge aduce o mulțime de beneficii. Unul dintre cele mai importante lucruri bune care se întâmplă când donăm sânge este că avem parte de analize de sânge gratuit. „Testele de laborator se fac pentru glicemie, hemoglobină, grupa saguină, OAB, Rh D, hepatită B, C, HIV, ALT, lues etc.”, arată Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Baia Mare. La cerere, se eliberează buletinul de analize.

Pe de altă parte, arată ea, din punct de vedere medical, după recoltarea celor 400 ml de sânge, organismul va regenera cantitatea pierdută, ducând, astfel, la o împrospătare a sângelui și o regenerare a celulelor. „După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește și scade riscul de accident vascular sau de paralizie cu până la 30%”, mai arată Daniela Veber.

Alte beneficii sunt pierderea a 650 de calorii la fiecare donare de sânge, monitorizarea stării de sănătate, iar elevii, sudenții sau militarii primesc o zi liberă în ziua donării. De asemenea, persoanele care donează sânge la centrul din Baia Mare primesc o reducere de 50% la abonamentul pentru transport în comun, dar și șapte tichete de masă.

Donatorii de sânge trebuie să îndeplinească doar câteva condiții. Ei trebuie să se prezinte cu actul de identitate sau pașaportul la centru, să aibă greutatea minimă de 50 de kilograme,  vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, însă dacă sunt la prima donare și au peste 50 de ani, au nevoie de o adeverință de la medic.

De asemenea, sunt luați în calcul câțiva indicatori ai stării de sănătate precum tensiunea arterială, temperatura, pulsul, etc.

Donatorii trebuie să știe că înainte de a merge să doneze sânge trebuie să evite să fumeze și, de asemenea, mesele copioase, bogate în grăsimi.

O donare de sânge poate salva trei vieți

Daniela Veber mai arată, ca argument pro donare, importanța fiecărei picături de sânge, care poate salva o viață. „Sângele donat de dumneavoastră poate contribui la salvarea vieții unui copil, a unei mame, a unui tată sau a unui frate sau soră. O donare poate salva trei vieți”, spune ea.

Centrul de Transfuzii Sanguine din Baia Mare acoperă doar jumătate din necesarul lunar al spitalului, chiar și la această cantitate ajungându-se după campanii repetate în județ. Astfel, o echipă mobilă se deplasează la alte spitale din județ, cu regularitate, încercând să convingă oamenii să doneze sânge. „Mergem în locații stabilite de ani de zile, la Vișeu, la Sighetu Marmației, Borșa, la spitalele lor, se instalează echipa, se face o promovare a donării pentru ziua respectivă, apoi echipa vine la centru, se procesează sângele și a doau zi se testează”, mai spune ea. De asemenea, campanii de conștientizare au fost făcute și la elevii de liceu, fiind vizați cei peste 18 ani.

Lunar sunt aproximativ 500 de donatori, însă necesarul de sânge este cam de două ori mai mare, pentru că la spitalul din Baia Mare sunt secțiile de oncologie, hematologie, chirurgie sau chirurgie cardovasculară, unde afecțiunile medicale tratate necesită frecvent sânge pentru transfuzii. Diferența necesară este adusă din Bistrița, Zalău sau Satu Mare, unde sunt donatori mai mulți și consum mai mic.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here