SĂNĂTATE – AYURVEDA ŞI GUSTURILE VIEŢII  (Rasa)……continuare

274

Gustul sărat (Lavana Rasa) – este compus din elementele apă şi foc. Este de natură rajasică, stimulând pofta de mâncare. Atrage apa, lărgeşte canalele corpului, fluidizează limfa (Kapha) şi vindecă afecţiuni specifice tipologiei Vata (aer). În limba sanscrită, gustul sărat este numit SAKVA RASA, “cel ce conţine toate celelalte gusturi“, deoarece acesta are proprietatea de a spori în mod egal toate senzaţiile corespunzătoare celorlalte gusturi. Un bun exemplu poate fi faptul că o bucătăreasă cu experienţă adaugă la o prăjitură şi “un praf de sare” pentru a evidenţia gustul dulce a acesteia.

Sarea a fost indispensabilă vieţii şi de aceea există o tradiţie în toate culturile de a primi un oaspete de seamă cu “pâine şi sare”, evidenţiind importanţa acestor alimente. Gustul sărat menţine şi susţine metabolismul, hidratează şi curăţă corpul. Are şi un efect laxativ demn de menţionat, diminuând spasmele şi durerile din colon. În cantitate adecvată acest gust este important pentru digestie, apetit, echilibru electrolitic şi excreţie.

Măreşte Pitta (bila) şi Kapha (limfa), dar micşorează Vata (aerul) – (PK+V-).

Hrana cu adaos de sare aduce savoare alimentelor, stimulează apetitul şi face ca enzimele digestive aflate în salivă să înceapă să lucreze în condiţii optime.

Caracteristicile specifice gustului sărat sunt: greu, uleios şi fierbinte.

În exces, gustul sărat formează toxine în sânge, provoacă uscăciune, riduri, strică dinţii, duce la hipertensiune, hiperaciditate retenţie de apă, edem şi balonări, afecţiuni ale pielii care sunt in legatura cu deranjamentele functionale ale bilei (Pitta), erupţii cutanate, riduri, chelie; scade virilitatea, blochează funcţionarea simţurilor şi crează stări de furie (când se neagă plăcerea), agravând bolile specifice tipului constituţional Pitta (bila).

În plan emoţional, gustul sărat măreşte entuziasmul, bucuria de a trăi, elimină stările de frică şi de anxietate. În plan subtil, energia gustului sărat aflat în mod armonios în noi determină şi amplifică interesul de a trăi intens şi plenar orice experienţă (de viaţă sau spirituală), o stare de participare şi de însufleţire. Atunci când energia subtilă a gustului sărat este în exces, acest lucru duce către o stare de hedonism (curent filozofic care susţine că plăcerea e foarte importantă şi că reprezintă scopul final al umanităţii), către autoindulgenţă, către pofte necontrolate, pasiuni înlănţuitoare, către o trăire a senzaţiilor de plăcere “doar de dragul plăcerii”  şi, în final, către un egoism exacerbat.

Exemple de alimente sărate: În formă concentrată îl găsim în sarea solidă, sarea de mare, în sărurile minerale din fructe şi legume, murături în saramură, sos de soia, fructe de mare, alge marine etc.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here