SĂNĂTATE – AYURVEDA ŞI GUSTURILE VIEŢII  (Rasa)…. continuare

589

Orice masă ar trebui să urmărească ingerarea alimentelor în următoarea ordine: Dulce, Acru, Sărat, Picant/Iute, Amar şi Astringent.

Gustul dulce, caracterizat de elementele pământ  şi apă, răcoreşte, scade Vata şi Pitta şi creşte Kapha. Ne face să ne simţim confortabil şi mulţumiţi, fiind gustul plăcerii. Hrăneşte şi întăreşte, fiind benefic pentru copii, vârstnici şi bolnavi. În exces, dezechilibrează Kapha, favorizând răcelile, tusea, obezitatea, pierderea apetitului, diabetul.

Gustul sărat încălzeşte, fiind caracterizat de elementele apă şi foc. Scade Vata şi amplifică Pitta şi Kapha. Ajută la digestie, functionează ca antispastic şi laxativ, ajută la păstrarea umezelii, anulează celelalte gusturi, reţine apa. În exces, produce hipertensiune, gută, ulcer, urticarie, afecţiuni cutanate, riduri.

Gustul acru încălzeşte, fiind caracterizat de elementele pământ  şi foc. Scade Vata şi măreşte Pitta şi Kapha, creând o senzaţie de aventură. Întăreşte organele de simţ, stimulează apetitul, provoacă salivaţia şi este benefic pentru inimă, digestie şi asimilare. Poate provoca aciditate şi mâncărimi.

Gustul picant încălzeşte, fiind caracterizat de elementele foc şi aer. Măreşte Vata şi Pitta şi scade Kapha. Stimulează apetitul, îmbunătă-ţeşte digestia, dă claritate mentală, combate obezitatea şi excesul de apă din corp, elimină toxinele, purifică sângele, vindecă bolile de piele. În exces, cauzează slăbiciune, senzaţie de arsuri, sporeşte transpiraţia, poate produce ulcer, ameţeală şi inconştienţă.

Gustul amar răcoreşte, fiind caracterizat de elementele aer şi eter. Creşte Vata şi scade Pitta şi Kapha. Este antitoxic şi bactericid, fiind antidot pentru senzaţia de leşin, mâncărimi şi arsuri. Reduce febra şi combate setea. Este unul dintre cele mai benefice gusturi pentru multe dezechilibre manifestate la nivelul corpului sau a minţii.

Gustul astringent răcoreşte, fiind caracterizat de elementele aer şi pământ. Creşte Vata şi scade Pitta şi Kapha. După ce sunt uscate, alimentele astringente opresc diareea şi sângerarea, reducând transpiraţia. Alimentele astringente sunt antiinflamatorii şi sedative, dar provoacă constipaţie. În exces, provoacă îmbătrânire prematură, constipaţie, retenţie de gaze, are efecte negative asupra inimii şi poate provoca afectiuni de tip Vata, precum spasme, paralizie, etc.

Fără apă, dacă e uscată, limba nu simte gustul. Din punct de vedere funcţional, ea este înrudită cu penisul şi clitorisul. De altfel, în Ayurveda, acestea din urmă sunt numite „limbile de jos“, în vreme ce limba propriu-zisă este numită „limba de sus“. Iar cine e stăpân pe „limba de sus” are, evident, controlul şi asupra celor „de jos“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here