SĂNĂTATE – AYURVEDA ŞI GUSTURILE VIEŢII  (Rasa)… continuare

307

Gustul iute/picant (Katu Rasa) – este format din elementele foc şi aer. Are o natură rajas-tamasică, stimulând organele de simţ. Acest gust îl găsim în mirodenii (condimente) şi în uleiurile esenţiale concentrate.

Gustul iute/picant măreşte Pitta (bila) şi Vata (aer) şi micşoreză Kapha (limfa) (PV+K-). Dacă alimentele care au acest gust sunt consumate în formă pură (ex.: boiaua de ardei), este suficientă o cantitate mică pentru a face ochii să lăcrimeze şi nasul să curgă.

Gustul iute stimuleaza sistemul circulator, actionand sudorific, si vindeca boli provocate de dezechilibrul limfei (Kapha). El usuca rani si omoara viermii din tractul digestiv superior si inferior.

Acest gust ajută la absorbţia elementelor nutritive, stimulează sistemul circulator (sângele), acţionând ca agent sudorific, distruge paraziţii din tractul digestiv superior si inferior şi ajută la trecerea materiilor fecale. Amplifică de asemenea metabolismul ajutând la pierderea în greutate.

Caracteristicile specifice gustului iute/picant sunt: fierbinte, uşor şi uscat.

Gustul picant stimulează secreţiile şi enzimele digestive, măreşte apetitul şi metabolismul. Este un  bun tratament pentru afecţiuni de tip Kapha (limfa): obezitate, circulaţie stagnantă, diabet, congestie respiratorie, etc. şi ajută la eliminarea reziduurilor prin piele (transpiraţie).

În exces, gustul iute/picant măreşte sensibilitatea la durere, dăunează ochilor, duce la  impotenţă deoarece afectează lichidul seminal (sperma), slăbiciu-ne şi debilitate. Determină tulburări mentale şi de vedere, arsuri în gât, dureri în corp, gastrită, slăbire în exces, ulcer peptic, oboseală şi stări de leşin. Provoacă arşiţă, sete, usucă gâtul, gura şi buzele şi favorizează apariţia bolilor specifice tipologiei Vata (aer).

În plan emoţional  şi mental crează extroversiune, nevoia de stimulenţi, măreşte iritabilitatea şi furia.

În plan subtil  gustul iute/picant duce către exteriorizare, către extrovertire, conferă aspiraţie, ardoare şi curaj şi ne conduce către o inteligenţă practică cu o mare putere de pătrundere.

Atunci când se acumulează în mod subtil în exces, energia gustului iute/picant duce rapid către stări de suprastimulare şi hiperexcitabilitate ce pot da naştere unor stări de iritabilitate, nelinişte fără motiv, accese de mânie şi de furie fără motive întemeiate, vorbire impulsivă, sarcastică şi înţepătoare.

Exemple de alimente iuţi/picante: piper negru, boia de ardei, ghimbir, ceapă, chilli, asafoetida, usturoi, ridichi, mâncare iute şi condimentată.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here