SĂNĂTATE – AYURVEDA ŞI GUSTURILE VIEŢII  (Rasa)…. continuare

249

Exemple de alimente dulci: cereale (grâu, orez, ovăz, făină de porumb şi făină de secară). Aceste cereale trebuie să fie gătite, cele procesate nefiind recomandate.

Alimentele ce conţin carbohidraţi: miere, sirop de arţar, zahăr nerafinat, cartofi, morcovi, cartofi dulci, sfeclă, produse lactate nefermentate, fructe proaspete dulci, fructe uscate, alune, nuci, etc.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Gustul acru (Amla Rasa) – este creat prin combinarea elementelelor pământ şi foc. Acest gust are o natură rajasică şi stimulează spiritul. Aduce savoare şi aromă alimentelor, stimulează apetitul sporeşte focul digestiv, circulaţia sangvină şi retenţia fluidelor. Este contraindicat în gastrite, ulcer, inflamaţii şi alte afecţiuni de tip Pitta (bila).

Gustul acru măreşte Pitta (bila) şi Kapha (limfa), dar micşorează Vata (aerul) – (PK+V-). Acest gust îl putem găsi în fructele şi legumele acide, în alcool, în produsele fermentate şi mai puţin în proteine şi grăsimi.

Gustul acru  stimulează apetitul şi digestia, îmbunătăţeşte eliminarea toxinelor, reduce spasmele, trezeşte mintea, elimină gazele şi stimulează creşterea în greutate. Este un bun hrănitor pentru toate ţesuturile, mai puţin al celui reproducător. Vindecă bolile produse de tipologia Vata (aer).

Caracteristicile specifice gustului acru sunt: uşor, fierbinte şi umed.

În exces gustul acru duce la: desensibilizarea danturii, sete intensă, exces de acid în stomac şi în sânge, infecţii ale tractului urinar, senzaţii de arsură în gât şi în piept, formarea de toxine în sânge (ama). Alimentele fermentate în exces irită gâtul, secretă în exces bila şi limfa şi conduc la inflamaţii ale pielii, acnee, eczemă şi furuncule. şi bărbaţii sunt afectaţi de excesul de gust acru, deoarece acesta subţiază lichidul seminal (sperma).

În plan emoţional, gustul acru aduce o tendinţă către exteriorizare, către o atitudine prin care fiinţa umană evaluează orice obiect sau fiinţă pentru a stabili în ce mod acestea ar putea-o ajuta să-şi satisfacă dorinţele sau propriile aspiraţii. Acest gust este asociat cu invidia, gelozia şi insatisfacţia (opusul gustului dulce).

În plan subtil, gustul acru amplifică o starea de claritate, de focalizare şi de discernământ atunci când vrei să mergi pe o cale spirituală sau ai un ţel bine determinat. Amplificarea nearmonioasă a gustului acru ne conduce către dorinţa de a poseda lucruri, stări sau fiinţe, fapte ce conduc către stări necontrolate de invidie şi gelozie, de critică nejustificată şi de judecăţi neîntemeiate.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here