SALVEAZĂ O VIAŢĂ – Campanie de donare de sânge a jandarmilor maramureşeni

366

Mulţi maramureşeni au nevoie urgentă de sânge pentru ca viaţa lor să fie salvată. Unii dintre ei suferă de diverse afecţiuni grave, alţii au fost victime ale unor accidente. Problema este că Centrul de Transfuzii se confruntă cu o criză acută de sânge, iar acest lucru este cauzat de faptul că prea puţin trec pragul instituţiei pentru a dona.

În mod normal, ar fi necesar ca aproximativ 40 de persoane să doneze sânge zilnic, pentru a acoperi necesarul, în Maramureş. În realitate, însă, numărul se situează undeva la jumătate. “În medie, vin cam 20 de donatori pe zi, ceea ce este foarte puţin, comparativ cu cererile pe care le avem. Vin multe solicitări de la spitale, iar noi nu putem onora decât aproximativ 60-70% din cât ni se cere. Sunt şi zile în care am avut şi 30-40 donatori, însă, acest lucru se întâmplă atunci când se realizează o mobilizare. Luni, spre exemplu, au venit 39. În cazul în care ar veni zilnic aşa, ar fi extraordinar”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureş.

# “Jandarmii pentru viaţă!”
În acest context, marţi, 28 august, jandarmii maramureşeni au demarat o campanie de donare sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Baia Mare, campanie intitulată „Jandarmii pentru viaţă!”. “Această acţiune se înscrie în cadrul unei campanii umanitare iniţiate încă din anii precedenţi la nivelul Jandarmeriei Române, scopul fiind contribuţia indirectă a jandarmilor la salvarea vieţilor unor persoane aflate în suferinţă”, a precizat Mr. Radu Vasile Nicolae, purtătorul de cuvânt al IJJ Maramureş.

# Reguli de ţinut minte
Toţi cei care doresc să urmeze exemplul jandarmilor maramureşeni sunt rugaţi să se prezinte la Centrul de Tranfuzii Maramureş, situat pe strada George Coşbuc. Există, totuşi, o serie de reguli care trebuie respectate. “Nu pot dona cei care suferă de boli cronice şi urmează tratamente în acest sens. La fel, nici cei care au suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, inclusiv tratamente de canal, în probleme stomatologice, cum ar fi extracţii sau implanturi. La doamne, hemoglobina trebuie să fie de cel puţin 12,5 g/dl, iar la domni, de 13,5 g/dl. Cei care vin să doneze sânge este bine să nu consume în ultimele 72 de ore alcool sau grăsimi, în exces. Nu au voie să doneze doamnele însărcinate sau cele aflate în perioada de lăuzie. De asemenea, nu au voie nici cei care au afecţiuni cardiovasculare, hematologice, dermatologice sau TBC, cei care au boli endocrine, ulcer, cei care au fost pensionaţi din motive medicale, respectiv cei care au boli infecţioase, precum hepatita B sau C. Este important să nu vină neodihniţi după serviciu sau petreceri, nici să aibă tatuaje sau pierce-uri. Este interzis să doneze celor care au făcut endoscopii în ultimele şase luni şi celor care nu au tensiunea sau greutatea normală, adecvată vârstei. Tensiunea arterială trebuie să fie cuprinsă, pe înţelesul tuturor, între 100 şi 180, cea mare, respectiv 60 şi 100, cea mică. Pulsul trebuie între 50 şi 100 bătăi pe minut. Greutatea minimă trebuie să fie de 50 kilograme, în cazul doamnelor şi domnişoarelor, respectiv 60 de kilograme, în cazul domnilor. Vârsta ar trebui să fie cuprinsă între 18 şi 65 de ani. În cazul în care doreşte să doneze, pentru prima dată, cineva, sânge, la o vârstă de peste 50 de ani, trebuie să îşi dea acordul şi medicul de pe triaj. În plus, nu trebuie să fie analfabeţi, întrucât trebuie să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile”, a precizat Daniela Veber.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here