SACRIFICARE PORCI – Maramureșenii, avertizați să aibă grijă la trichineloză

287

Primăriilor din Maramureș le-au fost transmise adrese din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene cu privire la necesitatea efectuării examenului pentru depistarea trichinelozei la porci în această perioadă a anului, când la nivel de judeî se taie foarte mulți porci pentru consum în familie. 

Examenele trichineloscopice au început a se efectua la nivel de județ încă din 30 noiembrie și se vor face până în data de 23 decembrie, programul fiind de luni pană vineri, între orele 09-15.00, respectiv în zilele de weekend, în intervalul 09.00-13.00. Maramureșenii au la dispoziție circumscripțiile sanitare veterinare oficiale din Baia Mare, Targu Lăpuș, Sighetu Marmației, Seini, Vișeu, Borșa și Baia Sprie, respective cabinetele veterinare individuale aflate la nivelul fiecărei comune.

Conducerea DSVSA Maramureș reamintește maramureșenilor că trichineloza este o boală cauzată de nematodul Trichinella, oamenii și animalele contactând boala prin consumul de carne infectată. Cea mai mare sursă de infestare a omului o constituie carnea de porc și carnea de vânat sălbatic. Boala poate fi prevenită foarte simplu prin aplicarea măsurilor de control sanitar al cărnii de porc prin examenul digestiei artificial și examenul trichineloscopic. Important de reținut este că trichineloza este o boală supusă despăgubirii, animalele fiind despăgubite la valoarea lor de piață stabilită de comisia de evaluare, în condițiile în care deținătorul demonstrează faptul că animalele sunt identificate și introduse în Baza Națională de Date.

DSVSA Maramureș va organiza, pentru a preveni comerțul illicit cu porci, respectiv consumului de carne neexpertizat sanitar-veterinar, ample acțiuni de control în traffic, precum și la nivelul unităților de abatorizare și procesare a cărnii.

Targurile de animale răman în continuare suspendate, iar în zonele de protecție și supraveghere instituite în jurul celor două focare de pestă porcină Africană care evoluează pe teritoriul județului mișcarea porcinelor este interzisă, iar mișcarea celorlalte specii de animale se face doar cu acordul DSVSA.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here