SACRIFICARE MIEI – Au început pregătirile pentru Paşte în Maramureş

624

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş a transmis o adresă tuturor primăriilor din judeţ cu privire la demararea acţiunilor specifice Sărbătorilor Pascale. Cert este că sacrificarea mieilor în punctele temporare de sacrificare se va putea face de la finele acestei luni, potrivit declaraţiilor făcute de către directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureş, Vasile Pop.

“Sacrificarea mieilor va fi posibilă de la finele lunii martie. Deocamdată nu am primit niciun fel de cereri pentru amenajarea acelor puncte temporare de sacrificare. Aşteptăm săptămâna viitoare adresa de la Primăria Baia Mare pentru un astfel de punct, care va fi cel mai probabil în piaţa de pe strada Mihai Eminescu. Noi oricum alocăm surse în acest sens, colegii mei se vor duce acolo şi vom lucra ca la carte”, a precizat Vasile Pop.

În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor/iezilor pentru consum familial, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, permite, în cazuri excepţionale, organizarea unor locaţii în condiţiile legii cu amenajare şi funcţionare temporară. “Autorizarea unor astfel de locaţii se va face numai în cazul în care există solicitări scrise din partea Prefecturii, Primăriei sau Asociaţiei crescătorilor de ovine. Oportunitatea amenajării unor astfel de locaţii trebuie să fie motivată de obiceiuri/tradiţii de a-şi alege mielul/iedul viu şi al sacrifica, distanţa mare faţă de abatoarele autorizate pentru această activitate sau numărul mare de miei/iezi sacrificaţi în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.

Foarte important de reţinut aici este că responsabilitatea amenajării şi funcţionării unui punct de sacrificare a mieilor/iezilor aparţine exclusiv solicitanţilor şi trebuie respectate condiţiile de igienă a produselor alimentare stabilite prin regulamentele europene şi naţionale”, a concluzionat Vasile Pop.

Tot legat de Paşte, medicii veterinari, în scopul asigurării protecţiei consumatorilor precum şi în vederea conştientizării consumatorilor asupra riscului pentru sănătatea publică care decurge din consumarea unor alimente obţinute în condiţii necunoscute, au demarat acţiunile de control. Acestea se vor derula în târguri şi pieţe, unităţi de sacrificare a animalelor (abatoare) şi unităţi de procesare a cărnii, centre de ambalare a ouălor, unităţi de colectare şi prelucrare a laptelui, unităţi de comercializare en-gros şi en-detail a produselor alimentare şi a băuturilor sau în laboratoarele de cofetărie/patiserie. Controale vor fi şi în pensiunile agroturistice ce cazează turişti în perioada Sărbătorilor Pascale.

Mai multe stiri pe AxaNews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here