SĂ AVEM GRIJĂ DE SUFLET! – Azi începe postul Crăciunului

426

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, asa cum este cunoscut de către toți credincioșii, este unul dintre cele mai importante posturi din an.

Potrivit rânduielilor bisericești, aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Această dată se schimbă când cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte. Acest post ține 40 de zile, începând cu data de azi, 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.

Dezlegare la pește, vin și untdelemn

În acest post, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post. Se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. Totuși, preoții îndeamnă credincioșii să aibă grijă și de suflet. Să fie buni cu semenii lor și să nu fie în ceartă cu nimeni, conform crestinortodox.ro.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn. Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.

 Mai postesc maramureșenii?

Putem spune că părerile sunt împărțite. Maria, în vârstă de 63 de ani, ne spune că postul pentru ea este foarte important, deoarece o vindecă de boli. “Postesc de când eram mic copil. În special în posturile importante de peste an. Această perioadă pentru mine e foarte importantă. Postul mă ajută să fiu mai liniștită și să îmi revin atât fizic cât și psihic. Când ești înaintat în vârstă te iau toate bolile și ai nevoie de o stabilitate. Eu o găsesc în rugăciune și post”, a relatat băimăreanca.

Totuși, sunt persoane care susțin că nu contează ce mânânci și când, atâta timp cât ești un om rău. “Degeaba țin unii post. Văd persoane și la biserică care se dau credincioase și postesc, iar când ies de acolo… vai și amar. Nu cred că doar postul te poate ajuta. Cred că trebuie să te rogi sincer și să nu bârfești oamenii de lângă tine. Nu știu dacă voi posti, dar de o fac, e clar că trebuie să lucrez și la atitudine, nu ca alții, numai de imagine”, spune Monica C., studentă în Baia Mare.

Crina STAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here