RUPERI DE NORI MARAMUREȘ – “Ia, mi-o fo’ apa până-n piept, io așa ceva n-am mai trăit!”

239

Am trecut prin Săpânța, unde autoritățile locale încă se află în teren, alături de cetățenii afectați de ruperile de nori consecutive.

„Avem trei kilometri de drumuri comunale afectate, peste 20 de case inundate, păsări moarte… S-au inundat hectare de teren, culturi și fânețe. Am calculat în mare pagubele, sunt cam la 700.000 lei, șapte miliarde de lei vechi. Avem și un podeț pe care l-a spart apa tot, nici nu se vede c-a fost. Aici, unde suntem, a fost unda de șoc, aici a fost mâl în curți și case, suntem chiar în zona ruperii de nori“, spune primarul Gheorghe Stan.

Întrebăm și un localnic, dintre cei afectați. „Ia aci locuiesc. Cum să fie? Ia, mi-o fo’ apa până-n piept, io așa ceva n-am mai trăit! Într-o juma’ de oră s-o întâmplat tăt! Suntem patru case aici care am fost afectate mai tare. Ne-ajută primăria, primaru’ îi bun, face ce poate și el, că doară cine-o mai văzut de-aieste?“, spune Mihai Pop, septuagenar.

În Săpânța au fost două ruperi de nori consecutive, la o zi distanță, în părți diferite ale localității, una din ele afectând zona mănăstirii Peri, unde au fost inundate subsolurile. Pe cât de puternice, evenimentele meteo exterme au afectat doar porțiuni mici din suprafața satului, fără a atinge măcar tangențial vreun sat vecin, fie Remeți, fie Câmpulung la Tisa ori Sarasău.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here