RUINA NIMĂNUI – Consiliul Judeţean nu vrea fostul palat episcopal al Greco-Catolicilor

1880

Consilierii judeţeni îşi vor exprima astăzi votul, în cadrul unei şedinţe extraordinare de Consiliu Judeţean, cu privire la proiectul de hotărâre privind neexercitarea de către judeţul Maramureş a dreptului de preemțiune asupra imobilului situat în Baia Mare, str. Vasile Lucaciu, nr. 61, judeţul Maramureş, Monument istoric cunoscut sub numele de „Fostul palat episcopal, azi Întreprinderea de tricotaje”. 

Este vorba despre fosta clădire a Tricomarului, care acum a ajuns o ruină, iar părţi din imobil s-au prăbuşit. Clădirea situată în municipiul Baia Mare, str. Vasile Lucaciu nr. 61, care a fost reședința episcopului greco-catolic de Maramureș între anii 1931-1948, a fost construită la sfârșitul secolului XIX, clădirea fiind cuprinsă în prezent în Lista Monumentelor Istorice din România, categoria a II-a.

Din 1898 această clădire s-a aflat în proprietatea tabulară a Statului, până în 1921 a celui Austro-Ungar, după 1921 a Statului Român, în ea funcționând un Gimnaziu de fete. Odată cu înființarea Episcopiei Greco-Catolice Române a Maramureșului, prin bula papală Sollemni Conventione din 5 iunie 1930, autoritățile locale ale orașului Baia Mare hotărând, în ședința din 21 iulie 1931 (ratificând Hotărârea Comisiunei interimare nr. 7420/1929), să cedeze clădirea Gimnaziului de fete, aflat în imediata vecinătate a catedralei greco-catolice ʺAdormirea Maicii Domnuluiʺ ʺpentru totdeauna, cu titlu de proprietate, Episcopiei Greco-Catolice Române ca reședință episcopeascăʺ.

„După confiscarea tuturor averilor pe care le-a avut Biserica Greco-Catolică în anul 1948, clădirea reședinței episcopului greco-catolic din Baia Mare a fost preluată de Statul Român și transformată într-o întreprindere de tricotaje. Odată cu redobândirea libertății de către Biserica Greco-Catolică din România în anul 1989, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a efectuat nenumărate demersuri, atât pe lângă întreprinderea de tricotaje Tricomar, care își desfășura activitatea în această clădire, cât și pe lângă autoritățile locale județene (Prefectura Județului Maramureș) și cele centrale (Guvernul României, Președintele României)”, spun reprezentanţii greco-catolicilor din Maramureş.

Indignarea și întristarea sunt și mai profunde pentru greco-catolicii din judeţ, întrucât, susţin ei, „această clădire reprezintă o parte a trecutului Bisericii Greco-Catolice din România. În această clădire a trăit și a locuit vreme de optsprezece ani întâiul episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, Dr. Alexandru Rusu, mărturisitor și martir al credinței și care, cât de curând, va fi ridicat la cinstea altarelor, pentru curajul de a-l fi mărturisit pe Hristos în timpuri de prigoană”.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here