RUGBY – Superliga: Abonament la locul al doilea… CSM Ştiinţa este, totuşi, vicecampioană

599

Am avut nevoie de minuţele bune până a putea scrie ceva. Emoţii, transpiraţii, nervi, soare şi lună, de toate. Baia Mare a ratat al treilea an consecutiv titlul de campioană, pierzând din nou în faţa Timişoarei, care se poate mândri că a luat titlul de şase ori, cu unul mai mult decât Baia Mare, însă învingând Baia Mare. N-am ce să caut vinovaţi, pentru că e absurd. S-a muncit de minutul 1 până în min. 80, din greu. Am greşit puţin mai mult decât bănăţenii, însă acest lucru este suficient.

Blestemul transformerilor? Se poate spune şi asta. Am pierdut niste finale pe emoţiile lui Luke Samoa, acum le-am pierdut pe cele ale lui Taniela. Asta în condiţiile în care Samoa a ratat o singură transformare la un eseu.
Tristeţea e mare, însă acum o săptămână, înainte de semifinale cu Steaua, am fi dat în scris că merge şi locul al doilea. Nu e vremea de lacrimi. Vine o mică vacanţă, jucătorii trebuie să se pună pe picioare, George Sava să se bucure de locul 2 în campionat şi Cupa României, plus locul 1 în Cupa Regelui, să-şi caute o echipă. Viaţa merge mai departe. Vine Mario Alejandro Canale… Va trebuie să se obişnuiască repede cu echipa, cu jucătorii, cu tot ce trebuie. Pentru că de muncit ştiu că va munci.

Meciul începe destul de prudent. Avem o margine pe linia de 22 m, scoatem repede, iat Taniela reuşeşte un drop-goal şi pune primele puncte pe tabelă: 0-3. Echilibrul este evident, apoi, la o intrare din lateral primim o lp de la 45m, pe care Taniela o ratează. Timişoara începe să iasă la joc pentru că şi noi pierdem margini importante, apoi, în min. 19, la o fază aproape de 22-ul bănăţean, Ailenei faultează ca la fotbal, cu piciorul şi primeşte cartonaş galben. O invitaţie de a marca pentru Timişoara, care nu ratează ocazia. Se şutează în tuşă, apoi se încearcă un mol, Bărdaşu e în ofsaid şi joacă balonul, aşa că e o nouă tuşă, însă la 5m de butul nostru. Morrison pleacă bine şi îi pasează decisiv lui Jack Umaga, iar acesta înscrie primul eseu al meciului, chiar pe buturi, iar Luke Samoa transformă: 7-3.

Taniela are din nou şansa să înscrie, dar ratează o nouă penalitate de la 25m uşor lateral stânga, după o „ţinută la sol” a lui Morrison. Nu marcăm noi, înscriu ei. Holoia pierde un balon la 40 m de but, se dă drumul pe treisferturi, Tanigimana Fonovai pleacă din postura de aripă şi înscrie la colţ. Luke Samoa ratează transformarea: 12-3.
În min. 37, Jody Rose primeşte cartonaşul galben pentru un înainte intenţionat. Avem mai multe atacuri, sunt mai multe lp-uri trimise în margine, iar la ultima molul de margine merge perfect şi Ailenei înscrie un eseu. Taniela ratează transformarea: 12-8. Mai avem o fază excelentă până la final, cu penalitate acordată la 10m de but. Şamkaradze face semn să se dea la but, Ailenei joacă însă rapid, e aproape de eseu, nu are susţinerea dorită, pierde balonul şi se fluieră finalul primei părţi.

Partea a doua a jocului este mai săracă în faze şi mult mai bogată în neregularităţi. Imediat după reluare Luke Samoa înscrie din nou dintr-o penalitate: 15-8 (min. 42). Apoi, în min. 49, la o intrare din lateral, acelaşi Luke Samoa punctează dintr-o penalitate şi se face 18-8. Băimărenii nu-şi revin şi sunt aproape să încaseze un nou eseu de la Tangimana Fonovai, însă acesta primeşte o pasă uşor înainte de la Luke Samoa.
CSM Ştiinţa încearcă să reducă din diferenţăşi reuşeşte în min. 69. Avem o tuşă la 5m, prindem, încercăm pătrunderi succesive, balonul este la câţiva centimetri de but, Şamkaradze vrea să deschidă, dar Chirică îi ia balonul şi îl culcă în eseu. Taniela transformă: 18-15. Vine minutul 70, când pierdem o margine pe repunerea noastră, apoi Timişoara face înainte. Pierdem şi grămada ordonată tot pe repunerea noastră, pentru că suntem daţi peste cap şi Luke Samoa frunctifică din nou oportunitea ivită: 21-15.
Avem nevoie de un eseu transformat şi ne aruncăm în atac. Punem o presiune enormă şi Timişoara se apără în disperare, comiţând mai multe nereguli, pentru care primesc avertisment. Avem penalitate la 5m, şutăm în margine şi… din păcate pierdem marginea. Apoi, cu un ultim având, recuperăm balonul, dar Roşu îl ţine la sol şi asistăm la ultimele două minute cu posesia bănăţeană şi un şut în margine şi un nou titlul naţional pierdut.
Să mai spunem ca Steaua a câştigat medaliile de bronz, învingând pe CSM Bucureşti cu un eseu transformat la ultima fază de joc.

 • CSM Ştiinţa Baia Mare – Timişoara Saracens: 15-21 (8-12)
  Stadionul „Arcul de Triumf” din Bucureşti; cca 1.500 spectatori
  Arbitri: Matthew Carley – Ian Tempest, Phil Watters. Arbitru video: Trevor Fisher (toţi din Anglia
  CSM Ştiinţa Baia Mare (antrenori George Sava, Vasile Lucaci, Paul Rusu şi Mario Alejandro Canale): Constantin Pristăviţa Mardare, Florin Bărdaşu, Waisea Nailago – Marius Dănilă, Dumani Mtya Siphosethu – Cristi Chirică, Feofaaki Holoia, Răzvan Ailenei – Bidzina Şamkaradze, Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa – Michael Doneghan, Sione Fakaosilea, Alexandru Bucur, Taliauli Sikuea – Ionuţ Botezatu
  Rezerve: Paul Rusu, Mihai Dico, Silviu Suciu, Florian Roşu, Alexandru Ţiglă, George Oprea, Adrian Apostol, Sean Morrell.
  Timişoara Saracens (antrenori Chester Williams, Sosena Anesi): Ionel Badiu, Andrei Rădoi, Mesake Losilosi Doge – Michael Stewart, Marian Drenceanu – Vlad Neculau, Vasile Rus, Randall Morrison – Kevin Luiters, Jody Rose – Stephen Ross Shennan, Jack Siaki Umaga, Tangimana Fonovai, Cătălin Fercu – Luke Samoa
  Rezerve: Viorel Sabău, Sione Manu Taupaki, Samuel Mariş, Dorin Lazăr, Ratu Henry Wainiu Seniloli, Gabriel Conache, Marius Simionescu, Vlăduţ Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here