RUGBY – Echipa națională: Trei băimăreni pentru meciul cu Germania

340

Naționala de rugby a României va debuta sâmbătă, 10 februarie, de la ora 16.00, pe Cluj Arena, contra Germaniei într-un nou sezon al Rugby Europe Championship. Această întâlnire precum și următoarele trei care vor urma sunt decisive pentru calificarea directă la turneul final al Cupei Mondiale din 2019. Meciul va fi transmis în direct pe Telekom Sport.

Pentru această partidă, staff-ul tehnic a stabilit echipa care va intra pe teren. Este de subliniat revenirea lui Valentin Ursache și a lui Alin Coste, ambii reîntorcându-se printre Stejari după aproape trei ani. De asemenea, este de remarcat tripleta inedită din linia a treia alcătuită din experimentatii Valentin Ursache, Mihai Macovei și Stelian Burcea, dar și faptul că frații Ursache, Andrei și Valentin se vor afla din nou împreună, pentru a opta oară în Primul XV. Căpitanul echipei este Mihai Macovei.
Cătălin Fercu revine și el în echipa națională după o mai veche accidentare și va bifa selecția cu numărul 99 fiind la un singur pas de a deveni al doilea jucător din istoria echipei nationale care se poate lăuda cu 100 de jocuri pentru stejari.

In primul XV se află cinci jucători care evoluează în Franța, trei de la Timisoara Saracens, trei de la Steaua, doi de la CSM București și doi de la CSM Știința Baia Mare.
România: Mihăiță Lazăr (Castres), Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), Andrei Ursache (Carcassonne) – Johannes Van Heerden (CSM Știința Baia Mare), Marius Antonescu (Colomiers) – Valentin Ursache (Oyonnax), Mihai Macovei (Colomiers), Stelian Burcea (CSM București) – Florin Surugiu (Steaua București), Florin Vlaicu (Steaua București), Ionuț Dumitru (Steaua București), Sione Fakaosilea (CSM Știința Baia Mare), Paula Kinikinilau (CSM București), Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens) – Cătălin Fercu (Timișoara Saracens)
Rezerve: Florin Bărdașu (CSM Știința Baia Mare), Ionel Badiu (Timișoara Saracens), Alexandru Tăruș (Sale Sharks), Alin Coste (Carcassonne), Andrei Gorcioaia (Massy), Valentin Calafeteanu (CSM Bucuresti), Stephen Shennan (Timișoara Saracens), Jack Umaga (Timișoara Saracens).

Stejarii nu au lipsit niciodată de la turneele finale ale Cupei Mondiale fiind prezenți la toate cele opt ediții disputate până în prezent. Dacă la ediția inaugurală a Cupei Mondiale nu au existat emoțiile calificării, România, ca și celelalte echipe participante fiind invitata ca una dintre națiunile importante din sportul cu balonul oval, în 1990 practic, Stejarii au disputat prima partidă contând pentru faza calificărilor dintr-o serie de trei jocuri, toate găzduite de stadioane din Italia. Fără prea mari emoții ne-am calificat și în 1991, iar apoi în 1995.
Primele emoții le-am avut la Dublin, în 1998, împotriva unei echipe a Georgiei care se anunța încă de pe atunci una dintre viitoarele mari rivale ale Stejarilor în bătălia pentru supremația celui de-al doilea eșalon valoric continental. Atunci ne-am calificat după 17-6, dar un meci foarte greu. Au urmat edițiile 2003 și 2007 când din nou nu s-a pus problema prezenței la turneul final. A venit apoi cel mai greu moment, dar și cel mai lung parcurs al calificărilor, pentru ediția 2011, care a avut loc in Noua Zeelandă. Atunci am pierdut disputele din fosta Cupa Europeană a Națiunilor cu Portugalia și Rusia, chiar pe propriul teren astfel că Stejarii au fost nevoiți să participe la faza recalificărilor.
Pentru ediția din 2015 traseul a fost mai lin și calificarea a venit firesc. |n actuala campanie, echipa noastră a obținut trei victorii și o înfrângere fiind însă liderul clasamentului, iar pentru o calificare directă la ediția 2019 a Cupei Mondiale, Stejarii trebuie să treacă de Germania, Spania, Rusia și Belgia, trei dintre acestea programate pe propriul teren, singura deplasare fiind la Madrid. Pe 18 martie va fi ultimul meci, în deplasare, cu Georgia, dar acel meci nu va mai conta probabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here