ROMÂNIA REMARCABILĂ – Bârsana, premieră absolută pentru a ajuta cetățenii

603

Autoritățile din Bârsana sunt, poate, printre cele mai active din Maramureș. Au și de lucru, fiindcă stațiunea turistică e vad pentru străini, e loc de înțelegere pentru contractele de viitor, ba e și locul unde oamenii sunt diferiți, și primitori, și.. altfel. Am discutat cu primarul Teodor Ștefanca și consilierul său, Vasile Roman, oameni de încredere.

În premieră, șoseaua județeană blesteamată va primi, în sfârșit, finanțarea promisă. “Miercuri, la ora 14.00, se va semna contractul de care avem cu toții nevoie. Ne-am bucurat că a fost aleasă Bârsana. Este o localitate importantă, în plus, de aici pornește drumul. Va fi prezent domnul Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, probabil domnul prefect Vasile Moldovan, constructorii, staff-ul tehnic și primarii de pe Valea Izei. Din cunoștințele noastre, câștigătorul este o firmă din Suceava”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.

# Scurtătură pentru asigurări
Cunoscuta comună maramureșeană implementează, zilele acestea, un super-proiect, despre care scriem și vom mai scrie. Ne explică Vasile Roman, consilierul primarului Teodor Ștefanca, pe care ne permitem să-l lăudăm ca fiind, probabil, cel mai bun în funcția sa din tot județul. “Implementăm un nou serviciu la nivelul comunei Bârsana. Nu știm să existe un astfel de serviciu la nivelul vreunui UAT. Pentru a-și duce declarațiile unice la ANAF sau pentru a fi la curent cu asigurările, cetățenii noștri trebuie să meargă la Sighet sau în Baia Mare. Avem cazuri normale, pe care alții nu le iau în considerare, de vârstnici care, poate, nu știu să completeze acele formulare. În plus, există acele situații în care unele persoane pot coasigura persoane apropiate lor. Sunt taxe și cheltuieli de drum implicate. Oamenii nu numai că parcurg un drum lung, dar trebuie să caute, spre exemplu, un birou de copiat acte. Nu sunt percepute cheltuieli suplimentare, ci numai efortul nostru, ca angajați ai primăriei, însă, pentru cetățenii noștri, orice merită. Noi dorim să îi ajutăm să nu facă drumuri în plus. Este o premieră ceea ce facem, dar știm că merită, pentru că îi scăpăm de drumuri la Sighet și Baia Mare. Suntem în sprijinul cetățenilor, până la urmă”, a detaliat, pentru AxaNews.ro, Vasile Roman, consilier primarului Teodor Ștefanca.

# Oportunitate pentru cetățeni
Autoritățile locale au publicat, pe pagina lor oficială de Facebook, ce trebuie să faceți în astfel de situații. „Pentru a evita deplasările repetate la Sighetu-Marmației și plata unor taxe percepute de birorurile care au acest obiect de activitate, am decis că este o utilitate pe care cetățenii comunei trebuie să o aibă la dispoziție. Astfel, începând cu data de 15 iulie, sunteți asteptați la sediul Primăriei comunei Bîrsana pentru întocmirea și transmiterea documentelor doveditoare a calității de asigurat, coasigurat și verificarea acestei calități. Cine beneficiază de acest serviciu? Toți locuitorii comunei Bîrsana!”, a explicat Teodor Ștefanca. Iată lista completă a documentelor necesare!

Documente necesare pentru asigurat, după caz:

– Adeverință de salar;
– Adeverință de ajutor social;
– Cupon de pensie;
– Decizie handicap;
– Dovadă plată directă (chitanță) – Declarația 212 (de la primărie);
– Adeverință de la unitatea de învățământ în cazul elevilor și studenților;
– Declarație pe propria răspundere care nu realizează alte venituri;
– Act de identitate;
-Certificat de naștere;

Documente necesare pentru coasigurat, după caz:

– Dovadă persoană asigurată;
– Declarație (primărie);
– Act de identitate asigurat;
– Act de identitate coasigurat;
-Dovada filiației – Certificate de naștere pentru părinți;
– Certificat de căsătorie (soț, soție).

# Vin specialiștii în noul proiect
Mai mult decât atât, comuna Bârsana primește oaspeți de seamă. Aceștia vor învăța, pe repede înainte, cât de mult înseamnă această localitate pentru Maramureș. “Așteptăm o echipă de la Cluj. Vor fi arheologi, antropologi, cadre de la Patrimoniu și specialiști în turism. Ne vom împărți în două echipe – părți materiale și imateriale. Invitații noștri vor vedea tradiții, obiceiuri, dar și meșteri în opinci, cojoace, port populari, proprietari de vâltori, Vor vedea Mănăstirea UNESCO, cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Ierusalim, dar și mănăstirea mare, cu muzeul școlar, casa strațeului, dar și Dealul Cetățuia, datând din secol 2 î.Hr. Vom prezenta povestea baciului Vasile lui Mircea Vulcănescu, basme, fabule, povești, copii, cum este cu desfăcatul porumbului și cu torsul. E o listă lungă, la care participă copii și seniori, Vom merge, cu toate, la târgurile de turism din București și Franța”, ne-au relatat Teodor Ștefanca și Vasile Roman.

# În loc de epilog
Suntem mândri că Bârsana ne mai scoate, încă o dată, în lume, cu oameni destoinici și tradiții ca la carte. Comuna Bârsana este stațiune turistică de interes local, însă atrage mai mulți turiști ca multe localități din Maramureș. Comuna are 15-20 de pensiuni funcționale, însă ele par a fi insuficiente. Vara capricioasă nu a fost un sacrilegiu, dar știți de ce? Fiindcă Bârsana s-a consacrat ca un pol al creștinătății și un centru de turism. Faptul că Bârsana a fost inclusă în programul România Remarcabilă este o bucurie pentru toată Valea Izei. Iar asta și datorită unei administrații corecte în comuna-stațiune. Așteptăm să auzim numai de bine de aici și vom reveni!

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here