ROMÂNIA – Doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă

167

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă. O spun sindicaliștii de la Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa din Romania, care precizează că „acoperirea prin contracte colective a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din 2000, ca urmare a politicilor deliberate implementate de statele membre și avizate de Comisia Europeană, deseori din cauza unei idei greșite că nivelurile ridicate ale negocierii colective ar avea un impact negativ asupra economiei”.

„Datele arată că opusul este adevărat: sistemele puternice de negociere colectivă contribuie la salarii mai mari și la condiții de muncă mai bune, precum și la o societate mai echitabilă și la performanțe economice mai bune. Cea mai mare scădere a procentului de lucrători acoperiți de prevederile unui contract colectiv a fost în România (100% – 23%), Grecia (100% – 25%) și Bulgaria (56% – 23%), potrivit datelor de la Universitatea din Amsterdam.

Există acum o discrepanță uriașă în ceea ce privește acoperirea între țările din UE: doar 7% din lucrători beneficiind de negocieri colective în Lituania, comparativ cu 98% în Austria.
onfederația Europeană a Sindicatelor consideră că inițiativa Comisiei pentru stabilirea de salarii minime juste este o ocazie care trebuie utilizată pentru a proteja negocierile colective în cazul în care acoperirea prin contracte colective este deja ridicată și să le extindă în țările unde negocierile colective sunt la un nivel scăzut, pentru a reduce inegalitățile, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a crește productivitatea”, arată Cartel Alfa.

Secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch, ține să arate că „creșterea salariilor minime naționale este minimul necesar pentru a menține oamenii deasupra pragului sărăciei, dar negocierea colectivă este cea mai bună metodă de a permite lucrătorilor să primească în mod real salarii echitabile, precum și de a oferi condiții bune pentru lucrătorii atipici„.

„Eșecul statelor membre de a acționa pentru a promova dreptul lucrătorilor și capacitatea de negociere colectivă ține salariile jos. Negocierea colectivă scăzută înseamnă și salarii minime mai mici: salarii minime corecte pot fi create doar acolo unde piața muncii include sisteme de negociere colectivă eficiente și care asigură un proces adecvat de acoperire.
Este pozitiv faptul că Comisia Europeană a recunoscut că negocierile colective sunt esențiale pentru o economie echitabilă. Acum este logic ca aceasta să promoveze negocierile colective, în special în cazul în care numărul de lucrători acoperit de contracte colective este redus.

„Acest lucru poate începe cu cerința ca cele 2 trilioane de euro (14% din PIB) pe an care reprezintă cheltuielile publice pentru servicii, lucrări și achiziții să meargă către firme care au un contract de negociere colectivă.”, a spus Lynch.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here