RISCĂ AMENZI – Marmote ucise de câini de companie în Parcul Naţional Munţii Rodnei

1607

Accesul cu câini şi pisici de companie pe traseele turistice din Parcul Naţional Muntii Rodnei este interzis. Cu toate acestea, sunt destui turişti care îşi aduc pudelul sau ciobănescul german la o plimbare prin acest parc naţional. Dar sunt şi câini care urcă de bună voie din Borşa până la staţia meteo şi rămân acolo. 

Panouri prin care să fie avertizaţi că nu au voie cu animale de companie în acest parc naţional nu există. Turiştii care îşi aduc animalele de companie cu ei la munte trebuie să ştie că din cauza acestora o serie de specii de faună au de suferit. Ca şi exemple, potrivit declaraţiilor făcute de către biologul Parcului Naţional, Claudiu Iuşan, avem marmotele ucise de câini, şoareci rari şi protejaţi ucişi de câini şi pisici, iezi de capre negre ucişi de câini etc.

“O zonă extrem de vulnerabilă este Lacul Iezer, unde multe specii sunt ameninţate de aceste animale domestice. Accesul cu animale domestice în parc este interzis, confirm Legii 49. Panourile care au fost montate au fost furate. Iar legat de accesul cu ATV-uri în parc, nu putem sta la barieră în permanenţă. Din păcate şi câinii ciobăneşti sunt o ameninţare la adresa unor specii rare de faună, însă accesul lor şi păşunatul sunt restricţionate în astfel de zone vulnerabile precum lacurile glaciare Iezer, Bila, Lala sau Buhăiescu etc. Din gura unui bishon recent am capturat un şoarece protejat şi foarte rar la Staţia Meteo Iezer, ce nu a mai fost capturat în ultimii 20 de ani in România. Dacă luăm în considerare deranjul provocat de prezenţa câinilor şi a pisicilor de companie asupra marmotelor, caprelor negre, ne dăm seama că impactul e mult mai mare, comportamentul acestora fiind anormal, de apărare şi fugă. Din înregistrările semnalate de turişti, anual circa trei-patru marmote sunt ucise de câini şi doi-trei iezi omorâţi”, a spus Iuşan.

El spune că animalele de companie trebuie lăsate acasă şi “nu purtate printr-un parc naţional, unde mergi să te bucuri de peisaj şi de prezenţa marmotelor, caprelor negre şi nu de lătratul şi fugăritul acestora de către câinii de companie”.

“După aprobarea planului de management, prin ordin de ministru, se va crea pârghia legislativă pentru sancţionarea încălcărilor prevederilor legale şi se vor aplica amenzi. În prezenţa unor animale domestice ce sunt potenţiali prădători, caprele negre şi marmotele fug şi timpul normal alocat hrănirii este redus din cauza alarmării şi a stării de ameninţare, deci comportamentul lor este afectat”, a spus Iuşan.

O altă problemă cu care se confruntă rangerii acestui parc pe perioada de vară este cea referitoare la tăierea jneapănului şi crearea vetrelor de foc în Parcul Naţional Munţii Rodnei, care sunt interzise. Jneapănul impiedică formarea avalanşelor pe timp de iarnă, respectiv salvează pădurile de sub el de la distrugerea provocată de avalanşele de zăpadă şi de pietre.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here