RISC AVALANȘĂ MUNȚI – Reguli de respectat de către turiștii iubitori ai muntelui

325

Având în vedere faptul că pentru acest sfârşit de săptămână se menţin avertizările de avalanşă în zona montană Pietrosul Rodnei şi în Munţii Gutâi, Jandarmeria Maramureş reaminteşte câteva reguli de bază ce trebuie respectate, reguli care vă pot salva viața.

Prima dintre ele – înainte de a pleca pe munte, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus, mai exact dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase, prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.

În al doilea rând, plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului, nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul și telefonul mobil.

„Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică. Informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu, nu vă abateţi de la acesta şi evitaţi scurtăturile. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din nici un motiv, nu rămâneţi în urma grupului”, arată Jandarmeria Maramureș.

Jandarmeria Maramureș are dispuse posturi de jandarmi în staţiunile turistice Borşa, Cavnic, Şuior şi Valea Vaserului,  unde desfăşoară activităţi pentru informarea, îndrumarea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor sau celor aflaţi în dificultate. Iubitorilor de munte jandarmii montani le recomandă să evite implicarea în conflicte de orice natură iar în cazul în care sunt victimele unui accident în zona montană sau sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, sunt rugaţi să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, ori să se adreseze direct echipajelor de jandarmi montani  sau echipajelor salvamont din zonă.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here