REVOLTĂTOR – Lacul Mogoşa, tărâm închis. Negocieri între autorităţi şi proprietar

5802

În ultimii ani, una din oazele de linişte din apropierea aglomerării urbane Baia Mare – Baia-Sprie, extrem de căutată de turişti, a fost acaparată de un investitor privat. Vorbim despre Lacul Mogoşa, o minunăţie a naturii de care iubitorii de natură sunt, pur şi simplu, vitregiţi.

Proprietarul perimetrului cabanei şi a zonei din proximitate nu a permis turiştilor să facă poze profesionale, să meargă cu cortul ori să pescuiască în lac. În plus, oamenii spun că nu au acces la suprafaţa de apă decât în anumite intervale de timp.

# Fotografii contracost de la “furatul miresei”
În situaţii jenante s-au aflat mulţi băimăreni şi băisprieni, dar şi turişti veniţi din alte colţurile ale ţării sau străinătate. “Am mers la o nuntă în Baia-Sprie şi am furat mireasa. Am mers la Mogoşa, sus, la lac, însoţiţi de cameraman şi fotograf. Am vrut să imortalizăm momentul, însă ce credeţi, am putut? A venit cineva să ne facă vânt de acolo, pe motiv că ar fi proprietate privată. Sau, în cazul în care vrem neaparat să facem poze, să achităm o taxă. Mi s-a părut absurd ce ni s-a cerut. Nu am mai fost de mult la Mogoşa înainte de acea nuntă şi nu aveam idee că s-au schimbat lucrurile în asemenea fel. Practic, dacă făceam poze cu telefonul, nu era nicio problemă, nu trebuia să plătim nicio taxă. Însă, dacă avem personal de specialitate, cu aparatură performantă, trebuie. Incredibil! Am înţeles că au păţit şi turişti veniţi din altă parte”, a reclamat Bogdan, un tânăr din Baia Mare.

# Condiţii absurde, reclamate de cetăţeni
Nu este singurul nemulţumit. “S-a închis Mogoşa pentru cei care doresc să se bucure de natură! Însă, asta nu e de ieri, de azi. Situaţia trenează de ani de zile. Cei de acolo au impus condiţii absurde. Ţin minte că, atunci când eram mică, puteam merge cu cortul acolo. Acum, acest lucru este imposibil. Mi se pare normal să laşi oamenii să meargă la apă dacă doresc, atâta vreme cât le pui pubele, astfel încât să nu lase mizerie în urma lor. Cred că aşa ceva numai în România se putea întâmpla! Să îngrădeşti dreptul turiştilor de a se bucura aşa cum trebuie de natură. E clar că foamea de bani e mare. M-aş bucura dacă s-ar putea remedia situaţia şi să înţeleagă proprietarul de acolo că natura nu îi aparţine”, a spus, nemulţumită, Loredana, o tânără din Baia-Sprie.

# Negocieri pentru a redeschide perimetrul
În ultima perioadă, autorităţile din Baia Sprie au încercat să cadă la pace cu proprietarii de la cabana Mogoşa, în speranţa în care situaţia se va putea debloca. Iar câţiva paşi s-au făcut în direcţia dorită. “Am avut câteva runde de prenegociere în acest sens. Lacul Bodi Mogoşa este un lac artificial, în proprietatea Primăriei Baia-Sprie. Proprietarul respectiv deţine o porţiune din teren până la acele alei. Am purtat mai multe discuţii şi am reuşit să remediem nişte deficienţe. Astfel, în cazul pescuitului, erau percepute ilegal taxe. Permisiune pentru pescuit poate emite Ocolul Silvic Baia-Sprie, nu o societate privată. Lacul aparţine oraşului şi nu este normal să fie îngrădit publicului. La fel, înotul este permis, însă nu există salvamar. Aşadar, se poate înota, însă numai pe proprie răspundere. Într-adevăr, accesul la lac se face peste o proprietate privată. Însă, în urma discuţiilor purtate, am reuşit să stabilim că accesul este liber de luni până vineri, însă în weekend este contracost. În privinţa taxei foto, situaţia este mai ciudată. Vom încerca să remediem problema. Noi sperăm să putem redeschide zona, într-o formă de parteneriat. Sperăm să funcţioneze acest parteneriat chiar din vara aceasta. E nevoie de un rebranding acolo, întrucât este o zonă turistică”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Alin Sebastian Bîrda, primarul oraşului Baia-Sprie.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here