REVOLTĂ – Profesor din Sighet amendat de poliție din cauza unui elev

328

O învățătoare de la o școală din Sighetu Marmației a primit o amendă de 200 de lei de la polițiști din cauza faptului că unul dintre elevii săi a alertat, fără motiv, autoritățile, apeland nejustificat numărul de urgențe 112.

Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție, fapta fiind sancționată cu amendă între 1500 și 5000 de lei. Cadrul didactic sighetean a fost amendat de oamenii legii în baza prevederilor O.UG. 34/2008 actualizată și Legii nr. 61/1991. O amendă a primit și mama băiețelului de 10 ani, aceasta fiind în cuantum de 2000 de lei.

Profesorii din Maramureș spun că nu este normal ca să fie sancționat cadrul didactic, atata vreme cat legea permite accesul copiilor la școală cu telefoanele mobile cumpărate de părinți.

“Nu cred că este corect, dar, din păcate, tot ceea ce se întâmplă este din vina cadrului didactic. Da, sunt profesori de serviciu, dar nu poți să urmărești fiecare elev în parte. Nu poți să vezi tot ce face el. Nici acasă părinții nu pot să știe sau să vadă ce face copilul în fiecare secundă. La fel e și la școală, chiar dacă ești lângă el nu poți să știi ce va face. Nu putem să fim polițiști. Dacă se bate pe drumul spre casă tot tu, ca profesor, ești de vină, dacă alunecă în curte, tot a ta este vina. Noi suntem văzuți într-o lumină proastă deoarece, din păcate, în media apar doar lucrurile negative. Niciodată, sau prea rar, apar și meritele profesorului. Ce vină are profesorul? Telefoanele ar trebui interzise în școli. Oricare dintre noi, ca profesori, putem fi în situația asta. Părinții ar trebui să-i învețe multe acasă, dar, din păcate, lipsește această educație.

Noi suntem cu ei între patru și șase ore pe zi și trebuie să fim profesori, gardieni… Nu e un lucru bun că a pus poliția pe drumuri, pentru că poate era nevoie altundeva de ei sau poate data viitoare vor lua în glumă un astfel de apel, dar ce vina are învățătoarea?”, spune un profesor băimărean.

“Pe de-o parte nu mi se pare corect ca acel profesor să fie amendat, dar dacă e vorba de profesorul de serviciu, a cărui responsabilitate sunt elevii în pauze, atunci datoria lui este să aibă grijă ca elevii să nu folosească telefoanele. În cazul în care apelul a fost o glumă din partea elevului, profesorul are și el o vină. Noi nu le permitem să vină cu telefoanele, iar dacă le aduc, eu le iau de dimineață și la sfarșitul orelor le dăm înapoi. Dar la cei mari nu mai poți face așa. Oricum nu îi putem controla pe toți.

Nu poți să vezi pe cine sună și pentru ce. E puțin absurd, dar oficial profesorii sunt responsabili pentru ceea ce fac elevii în pauze. Și totuși.. responsabilitatea e cam mare. Legea e absurdă. Ni se cere prea mult și nu putem face față. Suntem răspunzători pentru prea multe. Asta nu înseamnă corectitudine. Avem prea multe obligații și prea puține drepturi”, adaugă un alt profesor.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here