REVOLTĂ ÎN JUSTIŢIE – Procurorii maramureşeni cer abrogarea OUG 7! Aceasta conţine aberaţii care sfidează legea!

391

Numai numărul ordonanţei diferă faţă de anii trecuţi, pentru că intenţia guvernanţilor este aceeaşi – acapararea Justiţiei. În acest context, mai multe instanţe din ţară au solicitat deja abrogarea OUG 7, ameninţând cu suspendarea activităţii.

Brusc, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că doreşte consultări cu reprezentanţii magistraţilor. Acest lucru s-a întâmplat, însă, după adoptarea ordonanţei, fapt care a încins teribil spiritele în lumea Justiţiei, dar şi în rândul opiniei publice. Au fost organizate mitinguri de protest în toată ţara. În Baia Mare, duminică seară, aproximativ 300 de persoane, în total, au mărşăluit pe marile bulevarde, pornindu-şi traseul din Piaţa Revoluţiei şi, mai apoi, pe Bucureşti, Unirii şi Traian.

# “Se impune abrograrea modificărilor!”
Ziua de luni, 25 februarie, a adus adunări generale ale magistraţilor maramureşeni. Înainte de amiază, s-au întâlnit procurorii. Aceştia nu au anunţat că vor protesta (încă!), însă afirmă că sunt scandalizaţi de OUG 7 din 19 februarie. Procurorii din judeţ au fost convocaţi, prin CSM – Secţia de procurori să îşi exprime un punct de vedere. În urma discuţiilor, oamenii legii au decis să îşi însuşească, în totalitate, prin vot în unanimitate, punctul de vedere al CSM.
Mai exact, s-a votat “în unanimitate, formularea unui punct de vedere şi cu privire la toate modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, în perioada 2018 – 2019 în sensul că aceste modificări au fost adoptate fără să aibă avizul Consiliului Superior al Magistraturii, fără să respecte principiul colaborării loiale între instituţiile statului, că aceste modificări afectează negativ funcţionarea sistemului judiciar şi în consecinţă se impune abrogarea lor. S-a decis, în unanimitate, suplimentarea ordinii de zi cu analizarea solicitării Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România pentru adoptarea declaraţiei de principiu cuprinzând 11 revendicări şi exprimarea unui punct de vedere în raport de poziţia făcută publică la data de 25 februarie de către Asociaţia Procurorilor din România potrivit căreia modificările aduse legilor justiţiei prin OUG 7/2019 „răspund solicitărilor constante ale magistraţilor”. S-a decis, în unanimitate, delimitarea de punctul de vedere exprimat public de către „Asociaţia Procurorilor din România” la data de 25 februarie, potrivit căruia Ordonanţa nr. 7/2019 cuprinde dispoziţii legale care răspund solicitărilor constante ale magistraţilor”, au explicat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

# Aberaţii care încalcă tocmai Constituţia!
Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct degelat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, a declarat, pentru AxaNews.ro, că “până în prezent, nu s-a luat decizia de a se întrerupe activitatea”.
“În ceea ce priveşte consultările, acestea trebuiau să aibă loc înainte de ordonanţă. Asociaţiile de magistraţi cu reprezentativitate nu s-au dus la consultări. Sunt multe elemente pe care le considerăm anormale. Spre exemplu, posibilitatea unui judecător de a fi procurori cu funcţii mari. Până în prezent, un judecător putea deveni procuror şi invers numai în primii doi ani de activitate. Or, prin modificările aduse de această ordonanţă, judecătorii care au fost procurori într-o anumită perioadă din carieră pot deveni procurori generali. Se încalcă, astfel, principiul carierelor. Procurorii şefii Secţiei Speciale din cadrul Parchetului General nu se supun nici măcar procurorului general, nu se mai supun nimănui. Este aberant. Logica pe care o oferă Constituţia este aceea că procurorii fac parte din parchete, sub umbrela Parchetului General. Nu pot exista procurori externi, conform legii”, a explicat Bogdan Gabor câteva dintre aberaţiile OUG 7.

# Judecătorii s-au întrunit în Adunarea Generală
“Adunarea Generală a procurorilor DIICOT, cu majoritate de voturi, a luat în discuţie următoarele modalităţi de protest graduale până la abrogarea dispoziţiilor mai sus criticate şi a hotărât: suspendarea activităţii între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 26.02.-08.03.2019. In acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suporta amânare”, se arată într-un comunica tremis presei de DIICOT.
Cert este faptul că, tot luni, începând cu ora 14.30, a început Adunarea Generală a Judecătorilor. Aceasta a fost convocată de către conducerea Tribunalului Maramureş. Judecătorii vor decide asupra unui punct de vedere unitar cu privire la ordonanţa care a pus pe jar România. Se va decide dacă şi în ce formă vor avea loc proteste şi în Maramureş. Aşteptăm şi opinia Adunării Generale a Judecătorilor!

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

  1. Sa nu lise plateasca salariul pe perioada suspendarii activitatii, sa li se inghete salariile pe o peroada de 5-6 ani deoarece sint uriase si sa lise desfiinteze pensiile speciale ,asa vor fi nevoiti sa se intoarca la munca si se v-a face dreptate in societate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here