RETROspectiva AxaNews.ro (7) – Cum am găsit-o pe fata de pe punte după 50 de ani! (FOTO COLECŢIE)

852

Rubrica “Retro” din “Glasul Maramureşului” a venit, mereu, cu informaţii referitoare la cum a fost municipiul Baia Mare cândva. La final de maraton, în prima zi a anului, vă prezentăm un caz special. Cum am găsit-o pe fetiţa de pe punte, după o jumătate de secol. Atenţie, după o fotografie!

Zona RFN a fost mereu încărcată de amintiri. pentru cei care au fost martorii transformărilor care au succedat primelor construcţii. De fapt, primele blocuri din proximitate au fost Caragiale 2 şi 4. Dincolo de ele, către vest, nu era mare lucru. Ba chiar a fost desecată, ulterior, o mlaştină, către deal, în capătul lui Caragiale, dar despre asta vom vorbi altădată.

# Identitatea fetiţei de pe punte

Acum, vom vorbi despre fetiţa de pe punte. Codruţa Chioran s-a născut în 1959 şi a copilărit pe strada Secerei, Petre Dulfu de astăzi. Ea a văzut, pas cu pas, cum s-a construit cartierul Săsar. Copilă fiind, alături de ceilalţi prunci din zonă, au explorat împrejurimile. Permanent. Îşi aminteşte că dincolo de blocurile ei nu mai era absolut nimic. Tatăl ei a fost director economic al Spitalului Judeţean şi, fiind pasionat de fotografie, nu se despărţea niciodată de aparatul de fotografiat. Surprindea peisaje, feţe, scene, oameni. Vedeta era, adeseori, fiica sa. Aşa s-a întâmplat şi într-o zi, când Codruţa a fost fotografiată de tatăl său trecând puntea care lega zona Coşbuc de capătul lui Caragiale, atunci când complexul RFN nici măcar nu era în proiect.

# O imagine care a făcut istorie

Imaginea a ajuns în proprietatea Muzeului de Istorie şi Arheologie Baia Mare. A fost, ulterior, achiziţionată de “Glasul Maramureşului” şi postată pe platfortma online, însoţită de un text cu privire la punţile de altădată. Un text pe pagina de Retro. A fost distribuită de o mulţime de persoane, printre care şi o internaută, Adina. Aceasta a mărturisit autorului acestui text că fata de pe punte este mama ei. Astfel, am găsit-o pe Codruţa Chioran, fata de pe punte.

După o jumătate de secol, Codruţa Chioran ne-a făcut mai multe mărturisiri despre cum a văzut ea viaţa şi transformările pe care le-a suferit cartierul Săsar, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase din municipiul Baia Mare. Vom reveni cu aceste relatări, într-un viitor material pe AxaNews.ro. În cazul în care v-au plăcut materialele noastre de Retro, vă rugăm să ne daţi un feedback!

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

  1. Super interesante aceste materiale! Am gasit recent un site minunat insa din pacate nu stiu asa multa maghiara pentru a putea traduce tot.Pe el am gasit ziare din oras de la inceput de secol douazeci.Evident am cautat numele strazii mele in maghiara.Importanta e si harta in maghiara din 1940 gasita tot pe acel site.Am aflat si eu ca la mine pe strada trecea un mic parau care azi nu mai e.Ati putea face articole despre istoria strazilor din oras? Evident incepeti cu strazile mai vechi apoi cum s-a dus orasul spre cele patru zari cu strazile.Deasemenea si un articol s-ar putea face despre explozia urbanistica si cucerirea dealurilor din nordul orasului .Unde era doar padure sau pajisti acum sunt mici alei cu case sau vile.Imi amintesc cum ne dadeam cu sania in zona bisericii de pe dealul Crucii sau pe dealul Florilor.Acum nu prea se mai poate.Siteul e : https://hungaricana.hu/en/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJwb3JvbmRvcyB1dGNhICAifQ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here