RETROSPECTIVĂ 2018 – Pierderi importante pentru cultura maramureșeană

249

Anul 2018 a reprezentat pentru cultura maramureșeană pierderea unor oameni de mare valoare. Cea mai cunoscută personalitate care ne-a părăsit anul trecut este cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaș, lista pierderilor importante fiind completată de etnomuzicologul Iosif Herțea și de actorul și regizorul Anton Tauf.

# Dumitru Fărcaș a decedat la vârsta de 80 de ani

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaș s-a stins din viață în data de 7 august 2018, într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct. În vârstă de 80 de ani, Dumitru Fărcaș a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai culturii maramureșene și naționale.

Născut în data de 12 mai 1938 în comuna Groși (județul Maramureș), Dumitru Fărcaș a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul lui, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. A făcut liceul de muzică, iar în perioada 1962-1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

După absolvire, a învățat singur să cânte la taragot, împrumutând unele tehnici specifice oboiului. {i-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.  

Dumitru Fărcaș a fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor. A primit numeroase distincții naționale și internaționale și a fost decorat de președinții României Ion Iliescu și Klaus Iohannis.

D. Fărcaș este „Cetățean de onoare” al orașelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare, dar și al comunei natale, Groși.

Miercuri, 21 martie 2018, la Centrul pentru seniori din localitatea Rastatt (Germania) a încetat din viață etnomuzicologul și compozitorul Iosif Herțea, născut în data de 22 martie 1936, în Ferneziu.

Iosif Herțea a publicat numeroase studii, articole și recenzii în publicații de specialitate din țară și străinătate. A susținut comunicări științifice la simpozioane naționale și internaționale și a publicat culegeri de folclor din zonele Bihor, Lăpuș, Oaș, Botoșani, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Sălaj, etc. Iosif Herțea a transcris și a armonizat folclor, a semnat prezentări de discuri folclorice, a susținut emisiuni de radio și televiziune și a organizat numeroase expoziții. A fost consultant științific al mai multor filme despre instrumente muzicale românești și membru în Consiliul Internațional pentru muzica tradițională (1982)”, precizează Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Regizorul și actorul Anton Tauf s-a stins din viață marți, 20 noiembrie, la vârsta de 72 de ani. Născut în Baia Mare, în data de 18 aprilie 1946, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ București, promoția 1968, clasa prof. Beate Fredanov și Octavian Cotescu.

A fost a angajat al Teatrului Național Cluj-Napoca din anul 1968, iar în perioada 1992-1993 a fost director al acestei instituții. Între anii 1995 și 2002 a ocupat funcția de director al Teatrului Dramatic Baia Mare, după care a revenit la Teatrul Național Cluj-Napoca, în calitate de actor și regizor. La gala UNITER 2018 acest an a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here