RETROSPECTIVĂ 2018 – Artiști maramureșeni, prezenți în expoziții internaționale

289

Lucrările artistului maramureșean Mihai Olos sunt expuse la Centrul Pompidou din Paris, în cadrul atelierului Brâncuși. Evenimentul a fost organizat în cadrul Sezonului Cultural Româno-Francez. Expoziția a fost vernisată în data de 27 noiembrie 208, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, președintelui Franței, Emmanuel Macron și a miniștrilor Culturii din cele două țări. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 25 februarie 2019.

Mihai Olos s-a născut în data de 26 februarie, în Ariniș (jud. Maramureș) și a decedat în 22 februarie 2015 la Amoltern (Germania). Creația lui include lucrări de desen, pictură, sculptură și artă digitală, în care se regăsesc și elemente de experiment (happening).

De-a lungul anilor, lucrările lui Mihai Olos au fost prezente în numeroase expoziții pesonale și de grup. Artistul maramureșean a expus, în țară, în Baia Mare, Sighetu Marmației, Borșa, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca sau București. Operele lui Olos au făcut, de asemenea, înconjurul lumii, fiind expuse în Italia, Franța, Grecia, Germania, Danemarca, Olanda, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Uniunea Sovietică, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Slovenia, Austria, Elveția, Anglia, Spania, Hong Kong și China. 

Lucrări semnate de Mihai Olos se regăsesc în colecții internaționale: Muzeul de Artă din Cracovia (Polonia), Muzeul Fuji Tokyo (Japonia), Muzeul Schloss Moyland (Germania) și Samdani Art Centre (Bangladesh).

Lucrarea “Big Candy” a artistului Dorel Topan (foto) a fost cuprinsă, anul trecut, în catalogul licitației lunii martie a casei Drouot, cea mai mare casă de licitații din Franța, una dintre cele mai vechi astfel de instituții din lume. Pictorul băimărean s-a regăsit pentru a doua oară pe simezele Drouot.

„Născut pe 10 iunie 1963, în Sălsig (Maramureș), Dorel Topan începe prin a studia arhitectura. Se înscrie la Universitatea de Arte din Baia Mare, unde în 2005 devine licențiat al secției de Pictură. În 2004 are mai multe expoziții și primește statutul de membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Devine din ce în ce mai cunoscut și mai multe muzee din România îi achiziționează lucrările, iar de atunci expune în Franța, Austria, Polonia și Ungaria. În 2013 are o expoziție la Broadway Gallery din New York.

De asemenea, lucrări ale artistului băimărean Dorel Topan, muzeograf la Muzeul Județean de Artă “Centrul Artistic” Baia Mare, au fost expuse luna trecută în cadrul evenimentului “Red Dot”, în Săptămămâna Artei de la Miami (Florida, SUA).  

Aflat la a treisprezecea ediție, “Red Dot” este unul dintre cele mai longevive evenimente independente din cadrul Săptămânii Artei de la Miami. Show-ul dedicat artei contemporane a găzduit în pavilioanele expoziționale o selecție de lucrări propuse exclusiv de galeriile de artă și atrage anual zeci de mii de vizitatori. Tema de anul acesta a evenimentului a fost “Iluminare”. Au participat 75 de galerii din întreaga lume (Statele Unite ale Americii, Canada, Columbia, China, Japonia, Italia, Austria și Germania), care vor reprezenta 500 de artiști debutanți sau consacrați.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here