RETROSPECTIVĂ 2018 – Aniversări în folclorul maramureșean

350

Cunoscuții cântăreți de muzică populară Cornelia și Lupu Rednic au aniversat în 2018 25 de ani de carieră. Evenimenul a fost marcat în data de 25 martie, printr-un concert aniversar care s-a desfășurat în București, la Sala Palatului.

Cu această ocazie, Orchestra Națională ”Lăutarii” din Chișinău (dirijor Nicolae Botgros), în formație extinsã (peste 50 de instrumentiști), a acompaniat cei mai cunocuți interpreți de muzică populară din toate zonele țării, în cadrul Galei Aniversare ”Cornelia și Lupu Rednic – 25 de ani de carieră artistică”. Evenimentul a inclus și lansarea oficială a albumului DVD “Maramureș, tărâm de basm”, considerat de cei doi artiști drept actul lor de maturitate artistică deplină.

Tot în 2018, ansamblul folcloric Mara, al Centrului Cultural Sighetu Marmației, a împlinit 50 de ani de activitate. Ansamblul sighetean are în palmares premiul Herder pentru folclor (prin care se recunoaște activitatea internațională), Discul de aur și Colierul de argint – Dijon (Franța) și numeroase premii obținute la concursuri din țară și străinătate.

În cadrul Ansamblului Mara au cântat, de-a lungul anilor, artiști importanți ai folclorului românesc: Gheorghe Covaci Cioată, Ion și Ștefan Petreuș, Viorel Costin, Titiana Mihali, soții Anuța și Nicolae Tudorovici, Gheorghe Turda, frații Ion și Gheorghe Florea, Anuța Iusco, Anuța Tite, Frații Bența, Mihai Chiș, Nițuca Iusco, Nuțu Leordean, Voichița Nemeș, Ileana Matus, Măriuca Verdeș, soții Maria și Petru Orza etc.

Prof. Gheorghe Petrovai (coregraf) a fost cel care a dat numele și a constituit Ansamblul Mara. Au urmat, ca instructori, Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ioan Ardeleanu- Pruncu, Echim Vancea , Victorița Costelnic, Gheorghe Rednic–Ciombu și marele maestru coregraf Gavril Ghiur, sub conducerea căruia ansamblul a obținut cele mai mari succese, pe plan național și internațional.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here