RETRO – Împlinirea vârstei de 18 ani în Epoca de Aur

538

În ziua de astăzi, de obicei, atunci când o persoană împlinește vârsta de 18 ani se lasă cu mare petrecere, numeroși invitați și cadouri scumpe.

În comunism lucrurile erau puțin diferite, spun maramureșenii care au prins acele vremuri, iar posibilitățile nu erau atâtea. „Da, se sărbătorea majoratul. Festivitatea se făcea începând de la școală, cu multe flori și felicitări, apoi, de regulă, la domiciliu, unde spațiul permitea, cu prietenii și familia. Se putea și la restaurant daca aveai mai mulți invitați și dacă te ținea punga. Dar cum în Epocă nu aveai atâtea oportunități că și azi, ne mulțumeam cu ce aveam, dar știam să chefuim cu adevărat. Toată lumea cânta, dansa pe muzica ușoară, populară, tangouri și, mai ales, valsuri. Aveam și muzică rock. Cine nu chefuia acasă mergea la Discotecă la Clubul Tineretului, în spatele Poliției. Alții mergeau la Discoteca de la Casa de Cultură în demisol sau în față la parter. Chef și voie bună! Era muzică înregistrată pe bandă de la magnetofoanele Majak, Kashtan sau Tesla. Făceam din noapte ziuă. Eram atât de tineri și entuziaști, dornici de afirmare… Eram mai uniți, mai sufletiști și mai puțin separatiști sau exclusiviști. Legea 18 nu permitea averi uriașe, să apară superbogați și ultrasăraci. Exista o clasă medie solidă”, își amintește Sollosy Alexandru.

„Pot spune că în Târgu Mureș (acolo locuiam atunci) și în vremurile acelea se ținea <<Bologașul>>. Din ce rețin, aproape toate majoratele se țineau acasă. Probabil unii mergeau și la restaurant, dar din punct de vedere financiar era mai convenabil acasă”, a declarat alt băimărean.

# „Împlinind 18 ani aveai alte sarcini din partea tuturor”

De asemenea, cei care au trăit în acea perioadă spun că vârsta majoratului aducea cu sine mai multe responsabilități, iar tinerii aveau mult de muncă pentru a-și putea construi un viitor. „Majoratul nu era sărbătorit în maniera de acum. Sigur că familia dădea importanță împlinirii vârstei de 18 ani, în sensul că trebuia să fii mai responsabil, adică erai considerat major, trebuia să lucrezi și paralel să și înveți. Din cauza lipsurilor erai nevoit să lucrezi, iar eu personal am lucrat și am făcut liceul la seral. Împlinind 18 ani aveai alte sarcini din partea tuturor. Familia se baza să-ți ajuți frații, surorile, de asemenea mergeai la munca câmpului sa-ți ajuți familia, nu puteai spune nu. Atunci aveai puține șanse să ajungi la școli mari, cum ziceau bătrânii, nu mulți erau cei care-și puteau întreține copiii la facultăți. Era o responsabilitate pe umerii tăi să lucrezi de tânăr, dar să și înveți. Acum sunt multe posibilități de a te realiza ca om. Așa că și zilele de naștere, majoratul, nu se sărbătoreau ca acum. Era în timpul zilei o masă cu familia , în care aveai prăjituri făcute de mama, limonadă și bomboane, dar nu se dansa și nici nu ținea mult. Cadourile se rezumau la un buchet de flori din grădinile de lângă casă, bomboane si eventual felicitări simple, urări scrise de mână cu înflorituri desenate cu creioane colorate. Îmi amintesc că eu am primit o batistă, flori, bomboane”, spune Viorica N.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here