RESTITUIRE TAXE AUTO – Șoferii maramureșeni vor primi și dobânzile așteptate

1143

Administrația Finanțelor Publice Maramureș cere șoferilor care așteaptă acele dobânzi pe care statul ar urma să le plătească legat de restituirea fostelor taxe auto să aibă răbdare. În nici trei săptămâni la nivel de județ ar urma să se încheie procedura de restituire a tuturor fostelor taxe auto, termenul limită de returnare a banilor fiind finele acestei luni.

Finanțele maramureșene, într-un răspuns transmis redacției “Axanews.ro“, precizează că până la începutul acestei luni a fost solicitată, pentru restituire, suma de 113.453,383 lei de la Agenția Fondului de Mediu, fiind virată suma de 85.921,477 lei către unitățile fiscale, sumă restituită contribuabililor.

“Din această sumă s-au returnat de către bănci 479.036 lei reprezentand taxe auto, în principal datorită unor conturi închise. Diferența de 27.531,906 lei, aici incluzand taxe și dobanzi, urmează să fie virată de către AFM la o dată pe care nu o cunoașteam încă. în afara acestei sume a fost transmis și necesarul de dobanzi aferente taxelor nerestituite încă, în sumă de 17.294,570 lei. Având în vedere obligativitatea de finalizare a restituirilor de taxe auto pană la 30 iunie 2019, este de așteptat ca sumele solicitate să fie transferate în timp util”, se arată în răspunsul primit de la ANAF.

Călin Chilat, șeful Administrației Finanțelor Publice Maramureș, a arătat recent că la nivel de județ se speră ca această acțiune de restituire a taxelor auto să fie finalizată până în data de 25 iunie.

“Noi acum nu mai avem în cont sume pe care trebuie să le restituim agenților economici, exeptand niște sume foarte mici care reprezintă retururi din bănci, datorită faptului că o parte din persoanele fizice sau agenții economici ne-au indicat niște conturi eronate. Iar plățile făcute de noi, prin Trezoreria Statului, au fost returnate, asta avand în vedere că acele conturi IBAN erau ori inactive, ori erau închise. Noi, la nivel de județ, am solicitat peste 110 milioane lei, sume de la Fondul de Mediu și am primit undeva la 87 de milioane”, a explicat Călin Chilat.

În acest moment finanțiștii maramureșeni lucrează pe deciziile de calcul și urmează restituirea dobanzilor: “Dobanda nu putea să fie calculată pentru că era o procedură de calcul a dobanzii de la data efectivă a plății pană la data efectivă a restituirii și până nu știam data efectivă a restituirii nu puteam calcula dobanzile”.

“La nivel de Baia Mare avem undeva la 6000 de decizii de dobanzi, numai pe celelalte taxe, exceptand timbrul de mediu. Se lucrează non stop, sambata, duminica, noaptea și s-au făcut niște eforturi supraomenești pentru a se putea restitui aceste taxe către oameni. La nivel de județ sunt zeci de mii de taxe care trebuie restituite, se fac calcule. Acum lucrurile se derulează ceva mai ușor, pentru că a apărut un act normativ care ne permite să nu mai facem acele compensări. Putem restitui fără să mai facem compensări. Ori până acum nu puteam face o restituire de taxă fără ca să verificăm la fieecare persoană fizică dacă înregistrează la data restituirii datorii și trebuia să facem compensare cu datoria respectivă. Mulți oameni nu știu că au primit taxele pentru că nu își verifică conturile. Vreau să vă spun că undeva la peste 80% dintre taxe au fost restituite la nivel de județ”, a concluzionat Călin Chilat.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here