RESTAURARE COJOACE – Tinerii învață tehnicile tradiționale

66

O echipă de tineri voluntari din opt țări ale lumii, învață la Bistrița-Năsăud tehnicile tradiționale de restaurare a cojoacelor, anunță agerpres.ro.

Voluntarii din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic, Honduras și România participă, timp de două săptămâni, la o tabără internațională de conservare și restaurare a cojoacelor, care fac parte din costumul tradițional românesc.

Activitățile sunt organizate de muzeul bistrițean, în colaborare cu Asociația culturală „Patrimoniu pentru viitor” și Asociația „European Heritage Volunteers”, cu participarea a doi experți în conservare și restaurare de la Muzeul „Astra” din Sibiu. Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud deține o colecție de 155 de sumane, cojoace și pieptare, piese de patrimoniu provenite din toate zonele județului, cea mai veche datând din anul 1890.

În primele trei zile, participanții au reușit să intervină pe 10 obiecte de patrimoniu, sub supravegherea specialiștilor restauratori, folosind tehnici de conservare curativă a pieselor pe interior.

Anamaria Nicolae, de la Muzeul Astra din Sibiu, restaurator expert piele-blană, este cea care se ocupă de coordonarea voluntarilor.

„La muzeul din Bistrița, facem partea de curățare chimică a interiorului și exteriorului acestor piese. Folosim substanțe cu care îndepărtăm murdăria în exces și ajutăm partea estetică a cojocului să iasă în evidență”, a declarat Anamaria pentru Timponline.ro.

În cadrul taberei, tinerii vor desfășura și activități educative pentru a se familiariza cu tradițiile locului. Aceștia au vizitat mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, unde au aflat de la măicuțe diverse tehnici de cusut și brodat, dar și aspecte legate de iconografie.

 

Veronica Bărbos

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here